Jurnaliștii Agenției Naționale de Presă AGERPRES se pregătesc de greva foamei deoarece de la 1 iulie le vor scădea salariile cu circa 50%, în urma unor interpretări a Legii Salarizării

De la 1 iulie, din cauza unor interpretări controversate ale Legii Salarizării, reporterii, redactorii, fotoreporterii, corespondenții speciali și videojurnaliștii din AGERPRES riscă diminuări salariale cu până la 50%, arată un comunicat emis de Mediasind. Ei cer guvernului să intervină pentru a rezolva această anomalie.
Gabriela Ţinteanu - joi, 29 iun. 2023, 14:43
Jurnaliștii Agenției Naționale de Presă AGERPRES se pregătesc de greva foamei deoarece de la 1 iulie le vor scădea salariile cu circa 50%, în urma unor interpretări a Legii Salarizării

”Federația FAIR-MediaSind, organizație reprezentativă din Cultură și Mass-Media, susține eforturile membrului afiliat – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind privind rezolvarea de către Guvernul României a situației extrem de grave în care se află personalul de specialitate din cea mai mare agenție de presă a statului român, cu o vechime de  134 de ani de activitate neîntreruptă, Agenția Națională de Presă AGERPRES”, arată un comunicat de presă emis de federația sindicală.

În urma unor interpretări controversate de către inspectorii Curții de Conturi ale prevederilor Legii salarizării Unitare privind încadrarea personalului de specialitate în diferite anexe salariale, de la 1 iulie 2023 reporterii, redactorii, fotoreporterii, corespondenții speciali și videojurnaliștii din AGERPRES riscă diminuări salariale cu până la 50%!

”Reducerile salariale sunt și mai dramatice în condițiile în care veniturile angajaților AGERPRES sunt cele mai mici din mass-media și se suprapun pe o inflație galopantă și pe creșteri ale prețurilor la alimente, energie, combustibili, utilități etc”, arată comunicatul.

Această măsură ar urma să se aplice doar jurnaliștilor, nu și membrilor Consiliului Director, angajaților din compartimentele Juridic, Resurse Umane, Financiar, Marketing, Tehnic-Administrativ, Imprimare etc., ceea ce va genera discriminări evidente între lucrătorii AGERPRES, în condițiile în care salariații acestor structuri vor avea un venit mult mai mare decât al unui redactor de teren!

”Având în vedere că principalul obiect de activitate al AGERPRES este cel de realizare și difuzare de conținut jurnalistic, organizația reprezentativă din AGERPRES, Sindicatul Român al Jurnaliștilor Mediasind – Filiala MediaSind AGERPRES, în baza Adunării Generale a organizației, a transmis în data de 3 mai 2023, de Ziua Mondială a Presei, un proiect de modificare a Legii AGERPRES pentru rezolvarea situației în care se află colegii din această instituție. (amănunte aici:- De Ziua Presei, MediaSind cere guvernanților să recunoască jurnaliștilor statutul de “lucrători esențiali!”)”, precizează comunicatul.

Liderii Coaliției guvernamentale au primit atunci Expunerea de motive și Proiectul de OUG de modificare a Legii nr.19/2003, document prin care se susține ca salarizarea personalului AGERPRES să fie făcută în aceleași condiții juridice ca și ale colegilor din Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, precum și alte prevederi care conferă și confirmă AGERPRES calitatea de serviciu public de interes național.

”Mai mult, precizăm că soluția propusă de MediaSind AGERPRES nu implică fonduri financiare suplimentare. Soluția propusă este ca salarizarea să se facă la fel ca în cazul Societății Române de Televiziune și a Societății Române de Radiodifuziune, în baza negocierii Contractului Colectiv de Muncă, în limita bugetului alocat.

Zilele trecute, constatând lipsa unui răspuns din partea Guvernului, SRJ MediaSind a cerut implicarea ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, în urgentarea adoptării OUG, având în vedere că se apropie data scadenței. În consecință, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, sprijinită de organizațiile la care este afiliată cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union –  cere Guvernului României să intervină de urgență, având în vedere faptul că mai mulți colegi corespondenți și de la sediul central și-au anunțat  intenția de a intra în greva foamei în fața Palatului Victoria și Palatului Cotroceni”, arată comunicatul sindicatului jurnaliștilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...