Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informaţii – Pentagon

Balonul chinez doborât de Statele Unite în februarie deasupra Oceanului Atlantic nu a adunat informaţii în timp ce a survolat teritoriul american, a anunţat joi Pentagonul, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 30 iun. 2023, 08:40
Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informaţii - Pentagon

„Credem că nu a strâns informaţii în timp ce traversa ori survola Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder.

Statele Unite au „luat măsuri pentru a limita” obţinerea de informaţii de către balon, a adăugat el, ceea ce „cu siguranţă a ajutat”.

Pat Ryder nu a oferit detalii suplimentare despre aceste măsuri.

Acest balon uriaş a traversat Statele Unite de la vest la est, din Alaska până în Carolina de Sud, de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lui februarie.

El a zburat deasupra unor instalaţii militare strategice.

Balonul a fost doborât pe 4 februarie deasupra Atlanticului, iar resturile sale au fost recuperate de armata americană, care de atunci îi studiază conţinutul.

Incidentul a tensionat relaţiile dintre Beijing şi Washington. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat o vizită planificată de mult în China.

Washingtonul a afirmat că este un balon de spionaj, ceea ce Beijingul a negat, susţinând că el a deviat involuntar în spaţiul aerian american.

La acea vreme, un oficial american a declarat că dispozitivul era dotat cu mai multe antene, dintre care unele probabil erau capabile să capteze şi să geolocalizeze comunicaţii.

În iunie, preşedintele american, Joe Biden, a spus că, în opinia sa, „liderii chinezi nu ştiau” unde era balonul sau ce conţinea.

„Cred că a fost mai degrabă stânjenitor decât intenţionat”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Casa Naţională de Pensii Publice va avea un nou sistem informatic, anunţă Ciolacu
Casa Naţională de Pensii Publice va avea un nou sistem informatic, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba o investiţie de peste 130 de milioane de lei, fonduri din PNRR, pentru implementarea unui sistem informatic integrat la Casa Naţională de Pensii Publice, a declarat joi......
Magistrala 6 de metrou: Lucrările avansează pe secțiunea până la Băneasa. Au fost turnați sute de metri cubi de beton VIDEO
Magistrala 6 de metrou: Lucrările avansează pe secțiunea până la Băneasa. Au fost turnați sute de metri cubi de beton ...
Metrorex a prezentat imagini noi de pe șantierul secțiunii 1 Mai – Tokyo din Magistrala 6 de metrou, unde lucrările ...
ANAF intră tare. Controalele au diminuat pierderea fiscală cu aproape 100 de milioane de euro. Ce spune ministrul Boloș
ANAF intră tare. Controalele au diminuat pierderea fiscală cu aproape 100 de milioane de euro. Ce spune ministrul Boloș
Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei , anunță un comunicat ...
50% dintre funcționarii publici nu știu ce servicii online oferă instituția la care lucrează, deși au o vechime de peste 10 ani – studiu
50% dintre funcționarii publici nu știu ce servicii online oferă instituția la care lucrează, deși au o vechime de ...
Cele mai multe instituții publice nu au o infrastructură digitală care să eficientizeze atât munca angajaților, cât ...