Criză Turcia: Banca centrală a majorat dobânda-cheie, după ce rata inflaţiei a ajuns aproape de 60%

Rata inflaţiei în Turcia a accelerat mai rapid decât se estima în august, subliniind dificultăţile cu care se confruntă Banca Centrală, care a majorat dobânda în încercarea de a stopa criza costului vieţii, transmit Bloomberg şi Xinhua.
AGERPRES - lun, 04 sept. 2023, 16:03
Criză Turcia: Banca centrală a majorat dobânda-cheie, după ce rata inflaţiei a ajuns aproape de 60%

În august, rata anuală a inflaţiei a urcat la 58,94%, cea mai mare creştere de la începutul lui 2022, de la 47,83% în iulie, a anunţat luni Oficiul de Statistică. Analiştii se aşteptau la un nivel de 55,9%, scrie Agerpres.

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 64,9% în august.

„Există o creştere semnificativă a preţurilor de bază. Ne aşteptăm a finalul anului la o inflaţie de aproximativ 70%, cu un vârf de aproape 75% la mijlocul anului viitor”, a apreciat Erkin Isik, economist şef la QNB Finansbank.

„Lupta contra inflaţiei va necesita o anumită perioadă de timp”, a afirmat ministrul de Finanţe, Mehmet Simsek, după publicarea datelor.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei.

La cea de-a treia şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 20%.

Economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din 2023 o creştere anuală peste aşteptări, de 3,8% (de la 3,9% în primele trei luni din 2023), datorită cheltuielilor solide ale gospodăriilor, dar analiştii se aşteaptă la o încetinire spre finalul anului, pe fondul reducerii efectelor măsurilor de stimulare şi ale majorării dobânzilor.

Comparativ cu primul trimestru din 2023, PIB-ul Turciei a crescut cu 3,5% în perioada aprilie-iunie 2023, de asemenea peste estimări. Analiştii se aşteaptă pe ansamblul acestui an la o expansiune de 2,9%.

Te-ar mai putea interesa și
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să strângă relația cu universitățile din România, într-un moment în care are mare nevoie de specialiști care să fie la curent......
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta opțiune de a atinge ținta de net-zero
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta ...
Directorul direcției de politici energetice din Ministrerul Energiei spune că, deși toate companiile vor fonduri nerambusrsabile ...
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un ...
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...