Analiștii se așteaptă ca Turcia să-și înrăutățească estimările privind creșterea economică și inflația

Analiştii se aşteaptă ca Turcia să înrăutăţească estimările privind evoluţia economiei şi să revizuiască în creştere previziunile referitoare la inflaţie, în condiţiile în care ţara caută să adopte o cale politică mai realistă şi mai ortodoxă, care, spun analiştii, ar putea testa răbdarea preşedintelui Tayyip Erdogan, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 sept. 2023, 17:22
Analiștii se așteaptă ca Turcia să-și înrăutățească estimările privind creșterea economică și inflația

În „programul pe termen mediu” oficialii turci vor prezenta noile prognoze anuale privind economia, inflaţia, şomajul, deficitul de cont curent şi alte măsuri. Analiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei spre finalul anului, pe fondul reducerii efectelor măsurilor de stimulare şi ale majorării dobânzilor.

După realegerea sa în mai, Erdogan, confruntat cu probleme economice grave şi epuizarea rezervelor valutare, a numit un nou Cabinet şi un nou guvernator la Banca Centrală a Turciei. Luna trecută, Banca Centrală a Turciei (foto sediul central) a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei.

La cea de-a treia şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 20%.

Lira turcească s-a depreciat cu 25% faţă de dolar, iar rata inflaţiei în Turcia a accelerat mai rapid decât se estima în august, aproape de 59%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere a economiei turce de 2,9% în acest an.

Unii analişti cred că inflaţia ridicată, şomajul şi încetinirea creşterii ar putea testa răbdarea lui Erdogan în privinţa schimbării radicale a politicii economice.

În patru ani, Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei, a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida deprecierii lirei turceşti şi a inflaţiei ridicate, care a depăşit 85% anul trecut.

„Există un risc din ce în ce mai ridicat ca Erdogan să-şi piardă răbdarea. Inflaţia va fi la un nivel extrem de ridicat o perioadă lungă de timp, ceea ce va duce la efecte secundare, cum ar fi negocieri salariale”, a apreciat analistul Tatha Ghose de la Commerzbank.

Banca Centrală a Turciei se aşteaptă ca inflaţia să ajungă aproape de 62% până la finalul anului, în pofida politicii monetare agresive.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...