Companiile listate din UE vor fi obligate să schimbe firmele de audit o dată la 10 ani

Parlamentul European, Comisia Europeană şi statele membre au ajuns marţi la un acord pentru creşterea concurenţei în sectorul de audit, care prevede obligativitatea pentru companiile listate să schimbe firmele de audit o dată la 10 ani, perioadă care poate fi prelungită o singură dată, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 17:26
Companiile listate din UE vor fi obligate să schimbe firmele de audit o dată la 10 ani

Noile reguli, referitoare la rotaţia firmelor de audit şi limitarea unor servicii oferite de acestea se vor aplica companiilor, băncilor şi asigurătorilor listaţi la bursă.

Problema rotaţiei firmelor de audit a fost, de mai multe luni, unul dintre punctele cele mai sensibile în discuţiile dintre instituţiile europene.

Comisia Europeană a făcut propuneri, în noiembrie 2011, pentru revizuirea unei directive europene referitoare la audit care datează din 2006 şi care a intrat în vigoare în 2008, pentru a pune capăt unui oligopol deţinut de patru mari companii internaţionale, Deloitte, Ernst & Young, KPMG şi PriceWaterhouseCoopers.

Executivul UE a propus o rotaţie la fiecare şase ani, cu o perioadă de patru ani până când o companie să poată apela la aceeaşi firmă de audit. Instituţia a propus prelungirea perioadei de rotaţie la nouă ani, în cazul colaborării cu mai multe firme de audit.

În final, s-a stabilit o perioadă de 10 ani, care să poată fi reînnoită o singură dată, fiind permis ca perioada suplimentară să ajungă până la 14 ani, cu condiţia organizării unei licitaţii de oferte.

Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, a afirmat într-un comunicat că acordul permite aprobarea oficială a proiectului, în săptămânile următoare.

În afara perioadei de rotaţie, textul prevede în principal o listă neagră care interzice firmelori de audit să ofere unele servicii companiilor pe care le verifică, pentru a evita conflictele de interese. Această listă se referă în special la consultanţa în domeniul fiscal, servicii legate de strategia de investiţii sau la strategia financiară a clientului.

Firmele de audit pot oferi astfel de servicii altor companii.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...