Impozit special pentru multinaționalele cu venituri consolidate de cel puțin 750 de milioane de euro – proiect

Un proiect de lege pentru asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Prin noua lege se urmărește ca statul român să încaseze bani care altfel erau plătiți de multinaționale în țări în care nivelul de taxare este mai mic.
Andrada Ghira - joi, 05 oct. 2023, 08:14
Impozit special pentru multinaționalele cu venituri consolidate de cel puțin 750 de milioane de euro - proiect

„Ca regulă generală, impozitul suplimentar se datorează în jurisdicția societății-mamă finale a unei întreprinderi multinaționale. Prin exercitarea opțiunii de aplicare a impozitului suplimentar național, impozitul reprezentând diferența dintre cota minimă de 15% și cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaționale cu sediul în străinătate se va plăti în România și nu în jurisdicția unde este înregistrată societatea mamă finală. Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferența de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicțiile societăților mamă a grupurilor de întreprinderi multinaționale respective, prin aplicarea regulii generale IIR”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Noua impozitare se va aplica pentru „entitățile constitutive care au sediul în România care sunt membre ale unui grup de întreprinderi multinaționale” cu un venit anual de cel puțin 750 de milioane de euro.

Acest impozit nu se aplică entităților guvernamentale, organizațiilor internaționale, celor non-profit, fondurilor de pensii sau fondurilor de investiții care sunt societate mamă finală sau vehiculelor de investiții imobiliare care sunt o societate mamă finală.

Impozitul suplimentar național pentru un exercițiu financiar este valoarea pozitivă dacă este cazul, calculată astfel: impozit suplimentar = procentul impozitului suplimentar național x profitul excedentar național.

Procentul impozitului suplimentar național este diferența pozitivă dintre cota minimă de impozitare, de 15%, și cota efectivă de impozitare, calculată conform proiectului de lege pus în dezbatere publică.

Vezi proiectul de lege aici: proiectLegeimpozitaremultinationale_04102023

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...