Lukoil va împrumuta Socar cu 1,5 mld. dolari. Miza – aprovizionarea rafinăriei Socar din Turcia cu petrol din Rusia

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, va împrumuta companiei azere de stat Socar 1,5 miliarde de dolari, ca parte a unui acord extins care va permite rafinăriei STAR să proceseze din nou ţiţei rusesc, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.
AGERPRES - vin, 06 oct. 2023, 09:27
Lukoil va împrumuta Socar cu 1,5 mld. dolari. Miza - aprovizionarea rafinăriei Socar din Turcia cu petrol din Rusia

Rafinăria turcă STAR este deţinută de Socar şi poate procesa zilnic 200.000 barili de ţiţei pe zi (bpd), scrie Agerpres.

În urma tranzacţiei Lukoil face rost de un alt client aproape de porturile ruseşti, după ce majoritatea rafinăriilor din Europa au oprit importurile de ţiţei în urma sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Turcia nu a impus sancţiuni Rusiei şi continuă să importe din această ţară petrol şi gaze.

Totuşi, rafinărie STAR şi-a redus importurile de ţiţei rusesc în această vară, din cauza complicaţiilor provocate de restricţiile financiare internaţionale asupra afacerilor cu Moscova.

La începutul acestui an rafinăria şi-a redus importurile de ţiţei rusesc Urals înainte de a le suspenda complet în august, înlocuindu-le cu ţiţei KEBKO din Kazahstan KEBCO, care are o calitate similară şi încă poate fi încărcat din porturile ruseşti, arată datele LSEG Eikon.

Rafinăria STAR achiziţiona în medie 100.000 barili de ţiţei Urals pe zi în 2022, dar anul acesta cantitatea a scăzut sub 50.000 bpd, conform datelor LSEG.

Lukoil va începe să livreze STAR ţiţei Urals din octombrie şi ar urma să livreze jumătate din capacitatea de procesare a rafinăriei, aproximativ 100.000 barili de ţiţei pe zi, susţin sursele.

Acestea adaugă că Lukoil va împrumuta Socar 1,5 milioane de dolari după ce în ultimii ani compania azeră de stat s-a împrumutat masiv pentru a construi STAR.

Reprezentanţii Lukoil, Socar şi STAR nu au dorit să comenteze informaţia.

Lukoil s-a confruntat cu unele sancţiuni americane impuse din 2014 sectorului energetic din Rusia dar a evitat măsurile mai dure impuse companiilor petroliere din 2022. Divizia sa de tradig, Litasco, încă furnizează petrol rafinăriilor din ţările membre UE Bulgaria şi Romania, şi are birouri la Dubai şi Geneva.

Te-ar mai putea interesa și
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de vehiculele electrice pe baterii (BEV) din Europa, a afirmat Michael Shu,......
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în ...
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Un report cumulat care depăşeşte 9,46 milioane de lei (peste 1,9 milioane de euro) este în joc la extragerea Noroc de ...
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică ...