Producţia industrială a scăzut cu 5,1% în primele opt luni – date INS

Producţia industrială a scăzut, în primele opt luni ale anului în curs, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,1% fiecare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date joi publicităţii.
AGERPRES - joi, 12 oct. 2023, 11:17
Producţia industrială a scăzut cu 5,1% în primele opt luni - date INS

În luna august 2023, producţia industrială a scăzut faţă de iulie 2023 atât ca serie brută, cu 7,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%, scrie Agerpres.

Comparativ cu luna august 2022, producţia industrială a fost în scădere în august 2023 cu 5,8% ca serie brută şi cu 5,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, comparativ cu intervalul similar din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 3,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele opt luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a fost în scădere cu 5,1%, din cauza reducerilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,0%) şi industria prelucrătoare (-4,5%). Industria extractivă a crescut cu 3,5%.

În august 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 7,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-8,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,7%). Industria extractivă a crescut cu 1,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere cu 0,4% faţă de luna precedentă. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,5%, în timp ce industria prelucrătoare şi industria extractivă au crescut cu 0,1% fiecare.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,8%, din cauza a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,3%) şi industria prelucrătoare (-6,2%). Industria extractivă a crescut cu 6,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere cu 5,6%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,8%) şi industriei prelucrătoare (-5,9%). Industria extractivă a crescut cu 6,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană investeşte peste un miliard de euro în 54 proiecte industriale în domeniul apărării
Comisia Europeană investeşte peste un miliard de euro în 54 proiecte industriale în domeniul apărării
Comisia Europeană a anunţat, joi, rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA), în valoare de 1,031 de miliarde de euro sub formă de finanţare din......
Calea ferată Focșani – Roman: Guvernul a aprobat investiții de peste 11 miliarde de lei în reabilitarea liniei de aproape 150 de kilometri
Calea ferată Focșani – Roman: Guvernul a aprobat investiții de peste 11 miliarde de lei în reabilitarea liniei ...
Executivul a aprobat în ședința de joi indicatorii tehnico - economici ai obiectivului de investiții feroviare “Reabilitarea ...
Autostrada A1 București – Pitești: Guvernul a aprobat joi investiții de peste un miliard de lei în lucrări de reabilitare
Autostrada A1 București – Pitești: Guvernul a aprobat joi investiții de peste un miliard de lei în lucrări de ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții “Autostrada A1: Lot 2 km 44+000 ...
Avertisment din Iran: Ţările europene vor plăti pentru că au susţinut Israelul în timpul atacului din aprilie
Avertisment din Iran: Ţările europene vor plăti pentru că au susţinut Israelul în timpul atacului din aprilie
Corpul Gardienilor Revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - a avertizat Marea Britanie, Franţa şi Germania ...