Nagorno-Karabah: Armenia şi Azerbaidjan în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU

Armenia şi Azerbaidjan s-au înfruntat joi în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, Erevanul acuzând Baku, care neagă, de "purificare etnică" în Nagorno-Karabah, informează France Presse.
AGERPRES - vin, 13 oct. 2023, 08:47
Nagorno-Karabah: Armenia şi Azerbaidjan în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU

Cele două ţări s-au aflat faţă în faţă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) la doar câteva săptămâni după ofensiva fulger a forţelor azere în septembrie 2023.

Ca urmare a ofensivei, aproape întreaga populaţie armeană a fugit din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, care şi-a anunţat dizolvarea la 1 ianuarie 2024.

„Deşi au alcătuit marea majoritate a populaţiei din Nagorno-Karabah timp de milenii, astăzi aproape că nu au mai rămas armeni etnici în această regiune”, a declarat Eghişe Kirakosian, reprezentantul Armeniei pe lângă CIJ.

„Dacă aceasta nu este epurare etnică, atunci nu ştiu ce este”, a argumentat el.

Răspunzând în numele Azerbaidjanului, reprezentantul Elnur Mammadov a respins acuzaţiile ca „nefondate”. Ele „nu reflectă realitatea a ceea ce sa întâmplat cu adevărat în Karabah”, a adăugat el.

„Azerbaidjanul nu s-a angajat şi nu se va angaja în epurare etnică sau în orice formă de atac împotriva populaţiei civile din Karabah”, a asigurat el.

Erevanul a cerut instanţei să ordone Azerbaidjanului „să retragă tot personalul militar şi poliţiştii din toate unităţile civile din Nagorno-Karabah ocupate de la atacul său armat din 19 septembrie 2023”, potrivit CIJ.

Erevanul a cerut de asemenea jurisdicţiei să solicite Baku „să se abţină (…) de la împiedicarea întoarcerii în siguranţă şi rapide la casele lor a persoanelor strămutate în timpul recentului atac militar (…), permiţând în acelaşi timp celor care doresc să părăsească Nagorno-Karabah”.

După sfârşitul Imperiului Rus, această regiune muntoasă populată în principal de armeni, care o consideră ancestrală, s-a aflat în graniţele Azerbaidjanului. Ea şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991 după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei, aminteşte AFP.

Separatiştii din Nagorno-Karabah s-au opus Baku mai bine de trei decenii, în special în timpul a două războaie între 1988 şi 1994 şi în toamna lui 2020. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată republica autoproclamată.

Audierile de joi de la Palatul Păcii din Haga sunt cele mai recente dintr-o lungă bătălie juridică între cei doi rivali.

În ianuarie, Erevanul a acuzat Azerbaidjanul în faţa CIJ că desfăşura o campanie de „purificare etnică” pentru a elimina din Nagorno-Karabah populaţia armeană.

Acuzaţii respinse de Baku, care a cerut locuitorilor armeni ai teritoriului să rămână şi „să se reintegreze” în Azerbaidjan.

Parlamentarii armeni au aprobat luna aceasta o etapă cheie către aderarea la un alt tribunal internaţional cu sediul la Haga: Curtea Penală Internaţională (CPI).

Acest lucru a înfuriat Rusia, un aliat tradiţional dar pe care Armenia a acuzat-o că nu îşi îndeplineşte obligaţiile, în timp ce CPI a emis anul acesta un mandat de arestare contra preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse răpiri de copii în cadrul invaziei Ucrainei.

În februarie 2023, instanţa a ordonat Azerbaidjanului să asigure libera circulaţie în coridorul Lacin, o axă rutieră vitală pentru aprovizionarea din Armenia a populaţiei din Nagorno-Karabah.

CIJ judecă diferendele dintre state. Deciziile sale sunt definitive, dar nu are mijloace de a le pune în aplicare.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față de primul trimestru din 2023), din care cel al băncii este de 913,2......
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...
Aerostar Bacău raportează pentru primul trimestru din an o creștere a cifrei de afacei de 24%, până la 155,3 milioane de lei. Profitul însă a scăzut 16,47%
Aerostar Bacău raportează pentru primul trimestru din an o creștere a cifrei de afacei de 24%, până la 155,3 milioane ...
Compania Aerostar Bacău a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 25,133 de milioane de lei, în ...