Temerile privind recesiunea în zona euro se extind

 Scăderea activităţii economice în zona euro s-a atenuat în noiembrie dar rămâne generalizată, sugerând că economia se va contracta din nou în trimestrul patru din 2023, după declinul de 0,1% în perioada iulie-septembrie 2023, arată rezultatele unui sondaj publicat joi, transmit Bloomberg şi Reuters.
AGERPRES - joi, 23 nov. 2023, 14:17
Temerile privind recesiunea în zona euro se extind

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în noiembrie la 47,1 puncte, de la o valoare de 46,5 puncte luna precedentă. În octombrie s-a înregistrat cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, când restricţiile impuse în urma pandemiei afectau continentul. Analiştii estimau un nivel de 46,9 puncte în noiembrie.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Slăbiciunea continuă a activităţii economice în zona euro sugerează o recesiune la orizont. Industria este afectată de stagnare, în timp ce sectorul serviciilor se contractă”, a apreciat Mike Bell, de la J.P. Morgan Asset Management.

Totuşi, scăderea activităţii economice în Germania arată semne de atenuare, atât industria cât şi serviciile au înregistrat un declin mult mai lent decât în lunile precedente, sporind speranţele în uşoara redresare a celei mai mari economii europene.

Şi Franţa, a doua economie a zonei euro, a înregistrat o uşoară îmbunătăţire, deşi scăderea activităţii economice a fost mai extinsă decât previzionau analiştii. Încrederea sectorului industriei din Franţa a fost stabilă în noiembrie, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (Insee).

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat în noiembrie la 48,2 puncte, de la o valoare de 47,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un nivel de 48,1 puncte. Cererea a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, dar într-un ritm mai lent decât în octombrie.

Indicatorul pentru activitatea în industrie a urcat în noiembrie la 43,8 puncte, de la o valoare de 43,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un nivel de 43,4 puncte.

În condiţiile scăderii cererii, fabricile au redus achiziţiile de materii prime şi au finalizat comenzile vechi. De asemenea, pentru prima dată din ianuarie 2021 firmele au redus numărul de angajaţi. Indicatorul privind angajările a scăzut în noiembrie la 49,4 puncte, de la o valoare de 50 puncte luna precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un dezastru", fiind de părere că nu se poate face turism numai cu un sezon de......
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...
BNS atrage atenția asupra inegalităților din sistemul fiscal din România. În timp ce angajații au o sarcină fiscală similară mediei europene, angajatorii benefiziază de condiții de paradis fiscal
BNS atrage atenția asupra inegalităților din sistemul fiscal din România. În timp ce angajații au o sarcină fiscală ...
Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului inegalităţile din sistemul fiscal din ţara noastră unde se regăseşte ...
Autoritățile americane au deschis o investigație cu privire la peste 200.000 de mașini Ford, din cauza riscului unor scurgeri periculoase de combustibil
Autoritățile americane au deschis o investigație cu privire la peste 200.000 de mașini Ford, din cauza riscului unor ...
Autoritatea de reglementare pentru siguranța traficului auto din SUA a anunțat vineri că a deschis o anchetă preliminară ...