Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice – studiu

Schimbările climatice provoacă pierderi de mii de miliarde de dolari economiei mondiale, iar ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, potrivit unui studiu publicat marţi, cu câteva zile înainte de conferinţa COP 28 de la Dubai, informează AFP.
AGERPRES - mar, 28 nov. 2023, 11:08
Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice - studiu

Conform studiului realizat de Universitate din Delaware, numai în 2022, la scară mondială schimbările climatice au provocat Produsului Intern Brut mondial o pierdere de 6,3%. Această cifră include atât consecinţele directe ale schimbărilor climatice, asupra agriculturii, energiei sau productivităţii ţărilor, dar şi consecinţele indirecte asupra comerţului şi investiţiilor internaţionale.

„Lumea este mai săracă cu mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, iar cea mai mare parte din povară cade pe ţările sărace”, spune James Rising, autorul studiului şi profesor la Universitate din Delaware.

Studiul precizează că ponderea non-ponderată a avuţiei mondiale pierdută din cauza schimbărilor climatice este de 1,8%, adică aproximativ 1.500 de miliarde de dolari în 2022.

„Diferenţa dintre cele două cifre reflectă distribuţia inegală a impactului, care se concentrează în ţările cu venituri mici şi regiunile tropicale, care în general sunt mai populate şi au un PIB mai mic”, explică autorii studiului.

În realitate, ţările cele mai puţin dezvoltate sunt expuse unei pierderi medii a PIB-ului, ponderată în funcţie de populaţie, de 8,3%. Cele mai afectate sunt Asia de Sud-Est şi Sudul Africii cu pierderi ale PIB-ului de 14,1%, respectiv 11,2%.

Pe de altă parte, unele ţări dezvoltate, în special din nordul Europei, au văzut cum PIB-ul lor a crescut ca urmare a schimbărilor climatice. Graţie unor ierni mai călduroase, PIB-ul Europei a crescut cu aproape cinci procente anul trecut. Însă astfel de câştiguri ar putea să se inverseze pe măsură ce verile secetoase contracarează iernile mai blânde.

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) va avea loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

Una dintre mizele majore care va fi discutată este adoptarea unui cadru pentru noile fonduri ale Naţiunilor Unite destinate să ajute cel mai sărace ţări să facă faţă consecinţelor schimbărilor climatice, cum a fost decis cu prilejul COP27.

Te-ar mai putea interesa și
Irakul a cerut încheierea misiunii ONU din țară până la sfârșitul lui 2025
Irakul a cerut încheierea misiunii ONU din țară până la sfârșitul lui 2025
Guvernul irakian a cerut Organizației Națiunilor Unite să pună capăt până la sfârşitul lui 2025 misiunii politice prezente în ţară de peste 20 de ani, estimând că aceasta nu mai este......
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu (Video)
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu ...
Preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a rupt deja toate legăturile diplomatice cu Israelul, acuzându-l de "genocid" ...
Biden a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
Biden a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina, ...
Statele Uniunii Europene au arătat la ONU o totală lipsă de unitate în privința rezoluției prin care se cere aderarea Palestinei la organizație
Statele Uniunii Europene au arătat la ONU o totală lipsă de unitate în privința rezoluției prin care se cere aderarea ...
Uniunea Europeană (UE) a manifestat vineri o lipsă totală de unitate la Organizația Națiunilor Unite atunci când a ...