Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI

Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina şi a eforturilor multor state europene de a-şi majora cheltuielile pentru apărare, potrivit unui nou raport dat luni publicităţii, transmite DPA.
AGERPRES - lun, 04 dec. 2023, 10:19
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut - SIPRI

Conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în 2022, veniturile totale ale celor 100 de companii au scăzut cu 3,5% comparativ cu 2021, totalizând 597 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 şi sporirea tensiunilor în alte părţi ale lumii a dus la majorarea semnificativă a cererii pentru arme şi echipamente militare. Dar, conform raportului SIPRI, multe companii de armament nu dispun de suficientă capacitate de producţie pentru a răspunde cererii.

„Multe companii de armament se confruntă cu obstacole în ajustarea producţiei pentru operaţiuni intense de război”. Totuşi, firmele au primit semnificativ mai multe comenzi, în special pentru muniţie, ceea ce le va spori probabil considerabil veniturile în următorii ani, a apreciat Lucie Béraud-Sudreau, director în cadrul SIPRI.

La declinul veniturilor totale din 2022, cel mai mult au contribuit firmele din Statele Unite şi Rusia. Conform SIPRI, veniturile combinate ale firmelor americane s-au situat la 302 miliarde de dolari, o scădere de 7,9% faţă de 2021.

Datele pentru companiile de armament din Rusia sunt extrem de limitate şi doar două companii ruseşti au fost incluse în raportul pe 2022. Acestea au raportat un declin al veniturilor de 12%.

În contrast, patru firme germane din lista SIPRI – Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt şi Diehl – au raportat o creştere medie de 1,1% a veniturilor.

Conform SIPRI, veniturile în 2022 ale celor mai mari companii de apărare din lume încă sunt semnificativ mai ridicate decât în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Eurostar a avut venituri record în 2023 şi vrea să comande 50 de noi trenuri
Eurostar a avut venituri record în 2023 şi vrea să comande 50 de noi trenuri
Compania Eurostar, operatorul trenurilor de mare viteză care fac legătura între Londra şi Paris via tunelul de sub Canalul Mânecii, a anunţat joi că, până în 2030, intenţionează să......
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării, parte a strategiei ...
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Premierul slovac Robert Fico este încă în stare gravă după ce miercuri a fost împuşcat de cinci ori şi a suferit ...
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI)
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale ...
Într-un studiu recent, Boston Consulting Group (BCG) a analizat în ce măsură femeile și bărbații acceptă utilizarea ...