Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO

Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră nu trebuie să iasă din Uniunea Europeană şi din NATO, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în luna noiembrie.
AGERPRES - mie, 06 dec. 2023, 13:56
Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO

La întrebarea dacă România ar trebui să iasă din UE, 25,7% dintre respondenţi au spus că ar trebui să iasă, în timp ce 70,3% au considerat că ţara noastră trebuie să rămână membru UE. 4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În ce priveşte NATO, 77,3% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că România trebuie să rămână membră, 18,9% consideră că România ar trebui să iasă din NATO, iar 3,8% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

La întrebarea „ce părere aveţi despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România”, 57,1% dintre români au spus că au o părere bună, deoarece ne apără de Rusia, 35,5% au o părere proastă, deoarece acest lucru „va supăra Rusia”, iar 7,4% nu ştiu sau nu răspund.

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50,5% dintre cei chestionaţi au declarat că ar lupta să-şi apere ţara, 11,8% s-ar ascunde până trece războiul, 19,4% – ar emigra, 5,6% – şi-ar scoate un certificat medical ca să fie inapţi de luptă.

Întrebaţi cine cred că este principalul vinovat de declanşarea conflictului din Gaza, 35,7% dintre respondenţi au indicat Hamas, 9,6% – SUA, 9% – Israel, 7,1% – ţările arabe, 6,6% – Rusia, iar 4,2% – Iran. 25,7% nu ştiu, iar 2,1% nu răspund la această întrebare.

49,8% dintre români consideră că Rusia este principalul vinovat de declanşarea războiului din Ucraina, 14,6% cred că SUA, 8,8% – Ucraina, 4,6% – NATO, iar 2,9% – UE. La întrebarea „cine credeţi că va câştiga războiul din Ucraina”, 34,5% dintre respondenţi au spus Ucraina, iar 32,6% – Rusia.

Cei care au răspuns sondajului au fost chestionaţi, de asemenea, cu privire la cea mai mare temere a lor privind războiul din Ucraina. 41,6% dintre aceştia au menţionat creşterea preţurilor şi a costului vieţii, 23,9% – atacarea de către Rusia a unor ţări membre NATO, 19,5% au declarat că nu au nicio temere, iar 12,1% sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de refugiaţi.

Potrivit sondajului, jumătate dintre români (53.3%) se informează despre războiul din Ucraina de la televizor, 16,5% urmăresc informaţii pe această temă de pe reţelele sociale, iar 11.7% au spus că nu prea îi interesează subiectul. Aproximativ 30% dintre aceştia au mai spus că informaţiile care circulă astăzi la noi în ţară despre războiul din Ucraina sunt în general corecte, în timp ce 42,1% au spus că sunt incorecte.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (56,4%) au spus că ţara care reprezintă un pericol pentru România este Rusia, 8,6% au spus Ungaria, 8,2% – SUA, 6,6% – China, 4% – Ucraina, 0,9% – Germania.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center, iar datele au fost culese în perioada 6-14 noiembrie 2023. Marja de eroare este plus/minus 2.95% la un grad de încredere de 95%.

Te-ar mai putea interesa și
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să strângă relația cu universitățile din România, într-un moment în care are mare nevoie de specialiști care să fie la curent......
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta opțiune de a atinge ținta de net-zero
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta ...
Directorul direcției de politici energetice din Ministrerul Energiei spune că, deși toate companiile vor fonduri nerambusrsabile ...
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un ...
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...