Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi repornită. Japonia renunţă la vetoul asupra repunerii în funcţiune

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a anunţat miercuri că ridică dreptul de veto pe care l-a menţinut din motive de siguranţă asupra centralei Kashiwazaki-Kariwa, considerată cea mai mare din lume după capacitate, deschizând calea pentru eventuala reactivare a acesteia, transmit Reuters şi EFE.
AGERPRES - mie, 27 dec. 2023, 10:19
Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi repornită. Japonia renunţă la vetoul asupra repunerii în funcţiune

Autoritatea nucleară japoneză (ANR) a decis să renunţe la interdicţia de facto care fusese aplicată timp de doi ani asupra operaţiunilor acestei centrale situate la Niigata (la nord-vest de Tokyo), deoarece considera că măsurile de prevenire a atacurilor teroriste aplicate de centrală nu erau suficiente.

ANR a ajuns acum la concluzia că operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), şi-a îmbunătăţit pregătirea în acest sens, după efectuarea de inspecţii ce au însumat peste 4.000 de ore la instalaţiile centralei.

Cu o capacitate de aproximativ 8.212 megawaţi (MW), ceea ce o plasează pe primul loc în lume, Kashiwazaki-Kariwa continuă să nu funcţioneze de la ”pauza nucleară” ordonată de autorităţile japoneze după dezastrul atomic de la Fukushima din martie 2011, care a dus la o revizuire a protocoalelor de securitate la toate centralele nucleare din ţară.

Guvernul nipon, TEPCO şi alte companii energetice japoneze au pledat pentru reactivarea tuturor centralelor nucleare naţionale care respectă noul cadru de siguranţă, deşi în multe cazuri redeschiderea centralelor a fost respinsă de populaţia locală sau s-a lovit de alte obstacole de ordin administrativ sau judiciar.

Datorită capacităţii sale, uzina Kashiwazaki-Kariwa este un element-cheie în planul naţional de aprovizionare cu energie al TEPCO, care doreşte repunerea sa în funcţiune pentru a reduce costurile de operare. Însă reactivarea centralei necesită aprobarea guvernelor locale din zonele apropiate de instalaţiile sale – prefectura Niigata, oraşul Kashiwazaki şi satul Kariwa -, iar momentul în care s-ar putea întâmpla acest lucru nu este deocamdată cunoscut.

După decizia de miercuri a ANR, TEPCO a declarat că îşi va continua eforturile de a recâştiga încrederea comunităţii locale şi a societăţii nipone în ansamblul ei, în timp ce adjunctul şefului de cabinet al guvernului nipon a afirmat că executivul îşi va aduce partea sa de contribuţie la acest proces.

„Guvernul va căuta să obţină înţelegerea şi cooperarea prefecturii Niigata şi a comunităţilor locale, punând accentul în primul rând pe siguranţă”, a declarat Yoshimasa Hayashi, principalul purtător de cuvânt al guvernului.

Japonia are în prezent un total de 27 de reactoare nucleare închise definitiv, alte 21 dezactivate temporar (inclusiv cele 7 de la Kashiwazaki-Kariwa) şi doar 12 operaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în special.
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în ...
”Au spus-o și ceilalți șefi ai UniCredit, avem interese mari de creștere a băncii în regiunea Europei Centrale și de Est și în România în special”, a declarat Mihaela Lupu, CEO,......
Israel Hamas: Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza
Israel Hamas: Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat duminică un apel la încetarea ''imediată'' a focului ...
Studiu Dacia: Un sfert dintre respondenți nu se simt în siguranță ca pietoni în oraș
Studiu Dacia: Un sfert dintre respondenți nu se simt în siguranță ca pietoni în oraș
Platforma de responsabilitate socială a mărcii Dacia, a lansat un studiu amplu prin care și-a propus să aducă în prim ...
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de ...