Guvernul a modificat metodologia privind finanţarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren

Guvernul a modificat, în şedinţa de joi, metodologia privind finanţarea de la bugetul de stat a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, în vederea respectării caracterului multianual al programului de finanţare.
AGERPRES - joi, 04 ian. 2024, 15:48
Guvernul a modificat metodologia privind finanţarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren

Executivul a adoptat o hotărâre care modifică metodologia privind finanţarea de la bugetul de stat a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, scrie Agerpres.

„Transformarea într-un program multianual va conduce la asigurarea unui cadru predictibil cu privire la derularea programului de finanţare a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, asigurându-se astfel condiţiile optime de utilizare a terenurilor care ar pune în siguranţă planificarea investiţiilor. Totodată, actul normativ are ca obiect reglementarea unor măsuri care vor conduce la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor alocate de la bugetul de stat destinate elaborării/actualizării hărţilor de risc pentru cutremure şi alunecări de teren necesare pentru stabilirea măsurilor preventive care contribuie la pregătirea autorităţilor locale în cazul fenomenelor cauzate de catastrofe naturale şi la diminuarea efectelor acestora”, se arată în comunicat.

Hotărârea cuprinde şi reglementări care detaliază modul în care va fi acordată finanţarea prin program, respectiv modul de depunere a cererilor de finanţare, documentele necesare, fluxul operaţional.

„De asemenea, funcţiile de monitorizare şi evaluare a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren sunt asigurate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin direcţia de specialitate, cu sprijin din partea autorităţilor administraţiei publice locale de la nivel judeţean şi Municipiul Bucureşti. Autorităţile administraţiei publice locale de la nivel judeţean şi Municipiul Bucureşti au obligaţia de a identifica în detaliu, de a delimita geografic şi de a declara zonele de risc natural de pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale, cuprinse în anexa nr. 7 la Legea nr. 575/2001, în urma cărora vor constitui bănci de date informatizate privind aceste zone, care vor fi reactualizate periodic şi integrate în sistemul naţional de monitorizare”, informează Guvernul.

Documentaţia privind elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren va primi avizul MDLPA doar după dezbaterea în cadrul Comitetului Tehnic de Specialitate (CTS), care are rolul de a aviza din punct de vedere tehnic hărţile de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren împreună cu organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale competente potrivit legii.

Te-ar mai putea interesa și
Pasaje pietonale sub DN1, DN1A și DN1B: Trei companii românești, desemnate câștigătoare pentru studiile de fezabilitate
Pasaje pietonale sub DN1, DN1A și DN1B: Trei companii românești, desemnate câștigătoare pentru studiile de fezabilitate
Trei companii româneşti au câştigat contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare construcţiei a şapte pasaje pietonale subterane pe DN1, DN1A şi DN1B, informează Compania......
Fondul Proprietatea – Pierderile s-au înjumătăţit în primul trimestru
Fondul Proprietatea – Pierderile s-au înjumătăţit în primul trimestru
Fondul Proprietatea a înregistrat, în primul trimestru, o pierdere netă de 5,8 milioane de lei, în scădere faţă de ...
Fechet: Sistemul de garanţie-returnare funcţionează bine. În mai vom depăşi pragul de 200 milioane ambalaje colectate pe zi
Fechet: Sistemul de garanţie-returnare funcţionează bine. În mai vom depăşi pragul de 200 milioane ambalaje colectate ...
Sistemul garanţie-returnare funcţionează bine, nu sunt probleme, nu s-a blocat, şi conform estimărilor în mai va fi ...
Invazia Rusiei în Ucraina a majorat costurile de finanţare ale statelor UE din Europa de Est
Invazia Rusiei în Ucraina a majorat costurile de finanţare ale statelor UE din Europa de Est
Invazia rusească din Ucraina a modificat costurile la care se împrumută cele zece noi state membre UE din Europa de Est, ...