Seulul ordonă evacuarea civililor de pe două insule, după ce Phenianul a tras circa 200 de obuze de artilerie

Seulul a ordonat vineri evacuarea locuitorilor de pe două insule situate în apropiere de Coreea de Nord, după ce Phenianul a tras circa 200 de obuze de artilerie în largul coastei sale, informează AFP.
AGERPRES - vin, 05 ian. 2024, 12:05
Seulul ordonă evacuarea civililor de pe două insule, după ce Phenianul a tras circa 200 de obuze de artilerie

„Armata nord-coreeană a efectuat peste 200 de tiruri astăzi, între orele 09:00 şi 11:00 (12:00 şi 02:00 GMT), în zonele Jangsan-got din nordul insulei Baengnyeong şi în nordul (…) insulei Yeonpyeong”, a declarat un responsabil al Ministerului Apărării sud-coreean.

Locuitorilor acestor două insule frontaliere sud-coreene, situate în Marea Galbenă, li s-a cerut să evacueze, potrivit unor responsabili locali. Autorităţile insulei Yeonpyeong au declarat pentru AFP că ordinul de evacuare a fost emis cu titlul de „măsură preventivă”.

„Facem anunţuri de evacuare în acest moment”, a afirmat la rândul său un responsabil al districtului insulei Baengnyeong, adăugând că este la curent cu viitoarea efectuare a unui exerciţiu naval de către armata sud-coreeană.

În urma tirurilor de artilerie ale Phenianului, Coreea de Sud a denunţat un „act de provocare” şi a cerut ţării vecine să pună capăt acestor acţiuni, atenţionând că va răspunde prin măsuri „corespunzătoare”.

„Avertizăm ferm că Phenianul poartă întreaga responsabilitate pentru această escaladare a crizei şi cerem încetarea imediată a acestor acţiuni”, a scris Ministerul Apărării sud-coreean într-un comunicat. „Armata noastră urmăreşte şi supraveghează îndeaproape situaţia, în strânsă coordonare cu SUA”, adaugă comunicatul.

În 2010, Phenianul a lansat 170 de obuze de artilerie asupra insulei Yeonpyeong, făcând patru morţi, dintre care doi civili, în timpul primului atac nord-coreean împotriva unor civili după Războiul din Coreea (1950-1953).

Cele două Corei au demarat în 2018 un proces de apropiere, marcat de trei întrevederi între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in.

Însă relaţiile dintre cele două Corei s-au deteriorat puternic anul acesta, după lansarea unui satelit-spion de către Phenian, care a determinat Seulul să suspende parţial un acord militar din 2018 menit să dezamorseze tensiunile.

La finalul unei reuniuni a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, la sfârşitul lui decembrie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat accelerarea pregătirilor militare în vederea unui „război” care ar putea fi „declanşat în orice moment” în peninsulă.

De asemenea, în lungul său discurs, el a acuzat SUA de „diverse tipuri de ameninţări militare” şi a ordonat forţelor sale armate să menţină „o capacitate de răspuns zdrobitoare la război”.

Kim Jong Un a afirmat că nu mai caută reconcilierea şi reunificarea cu Coreea de Sud, subliniind „situaţia de criză persistentă şi inevitabilă” care, potrivit lui, a fost declanşată de Seul şi Washington.

În 2023, Coreea de Nord a întreprins un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând numeroase rezoluţii ale ONU care le interzic.

De asemenea, Coreea de Nord a stipulat în Constituţie statutul său de putere nucleară şi a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Hwasong-18, cea mai puternică din arsenalul său, capabilă să ajungă în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...