Polonia – Preşedintele Duda critică Bruxellesul pentru blocarea fondurilor

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a criticat Comisia Europeană, într-o declaraţie făcută duminică, pentru blocarea fondurilor UE în ceea ce el a spus că a fost "o încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe" guvernul, adăugând că este deschis negocierilor legate de schimbări în sistemul de justiţie, informează Reuters.
AGERPRES - lun, 22 ian. 2024, 09:36
Polonia - Preşedintele Duda critică Bruxellesul pentru blocarea fondurilor

Precedentul guvern al Poloniei, condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele Varşoviei în justiţie şi statul de drept, ceea ce a dus la îngheţarea a miliarde de fonduri europene pentru Polonia, scrie Agerpres.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să recâştige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda şi a unor judecători de rang înalt.

„Nu am niciun dubiu în legătură cu rostul blocării banilor din Planul Naţional Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare”, a declarat Duda în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius.

„O încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe autorităţile, şi aşa am perceput-o, aşa o percep, iar evenimentele actuale nu fac decât să o confirme”, a adăugat el.

Comisia Europeană nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta, precizează Reuters.

Duda a adăugat că este deschis negocierilor şi propunerilor pentru diferite schimbări în sistemul de justiţie polonez, dar că el nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiţi în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt guvernării de opt ani a PiS şi un nou guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE.

În decembrie, Comisia Europeană a declarat că va transfera 5 miliarde de euro către Varşovia din cele 60 de miliarde de euro care îi revin Poloniei în cadrul programului UE de stimulare a recuperării economice după pandemia de COVID-19.

Sâmbătă, ministrul polonez al fondurilor şi politicii regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a declarat pentru televiziunea privată TVN24 că Polonia a îndeplinit condiţiile pentru a depune documentele esenţiale pentru accesul la fondurile structurale ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...