Fondul Proprietatea a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei şi de 16,90% în dolari, de la listare

Fondul Proprietatea a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei şi de 16,90% în dolari, de la listarea sa la Bursa de Valori Bucureşti în 2011, potrivit unui comunicat de presă.
Alex Milcev - vin, 26 ian. 2024, 10:39
Fondul Proprietatea a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei şi de 16,90% în dolari, de la listare

Franklin Templeton International Services aniversează 13 ani de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, pe 25 ianuarie 2011.

„În ultimii 13 ani, administrarea de către Franklin Templeton a Fondului Proprietatea a fost definitorie pentru pieţele de capital din România, pentru companiile din portofoliu şi pentru acţionarii Fondului. Angajamentul nostru ferm de a promova guvernanţa corporativă şi transparenţa în rândul companiilor din portofoliul Fondului a dus la îmbunătăţirea performanţelor financiare şi la randamente semnificative pentru investitorii noştri. Eforturile noastre susţinute au avut o contribuţie incontestabilă la dezvoltarea pieţei locale de capital şi aşteptăm cu nerăbdare să obţinem reuşite similare pe viitor, în parteneriat cu stakeholderii Fondului Proprietatea”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Principalele realizări ale Fondului, de când Franklin Templeton a preluat mandatul de administrator în anul 2010, includ listarea cu succes a participaţiei Fondului în Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti în 2023, cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari listări din Europa de Est, iar apoi distribuirea banilor primiţi din această tranzacţie acţionarilor Fondului.

De asemenea, au fost generate randamente anuale compuse de 20,29% în lei şi de 16,90% în dolari pentru Fond, de la listarea sa la Bursa de Valori Bucureşti în 2011 şi au fost distribuite peste 6,9 miliarde dolari acţionarilor săi printr-o combinaţie de dividende, răscumpărări de acţiuni şi oferte publice de cumpărare, de la înfiinţarea Fondului.

Peste 1,5 miliarde de dolari au fost atraşi în materie de noi investiţii în portofoliu străin în România începând cu 2011 şi au fost realizate 35 de tranzacţii private şi 14 exit-uri complete prin intermediul pieţei de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piaţă), cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei (4,3 miliarde dolari).

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Fondul este o companie de investiţii alternative, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti. Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit („GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...