ARF semnează cu Alstom contractul de achiziţie a 16 locomotive electrice noi

Reprezentanţii Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) şi ai Asocierii Alstom (Alstom Transport SA - lider, Alstom Transportation Germany GmbH - asociat) vor semna, luni, contractul de achiziţie a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS.
AGERPRES - lun, 29 ian. 2024, 08:51
ARF semnează cu Alstom contractul de achiziţie a 16 locomotive electrice noi

La eveniment vor participa reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), precum şi cei ai părţilor contractante, respectiv ARF şi ai companiei Alstom Transport.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a reluat pe 22 martie 2023 licitaţia pentru cele 16 locomotive electrice noi, după ce aceasta a fost suspendată, în urma contestaţiei depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de Alstom Transport SA. CNSC s-a pronunţat şi a respins contestaţia producătorului francez care viza modul de plată a avansului. Alstom Transport a considerat că plata unui avans de 15% la semnarea contractului, urmată de plata locomotivelor la livrare, reprezintă o măsură disproporţionată, a precizat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu.

Potrivit anunţului din SEAP, achiziţia vizează 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii pentru o perioadă de 20 de ani, necesare funcţionării în condiţii optime de siguranţă şi confort a respectivelor locomotive.

„Având în vedere prevederile art. 221, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 98/2016, actualizată, privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, a art. 72, alin (1), lit. (a) din Directiva 2014/24/UE şi concluziile studiului de fezabilitate în contractul de achiziţie va fi prevăzută o Clauză de Revizuire, posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 ani (20 ani +20 ani), conform cerinţelor din CS; Suplimentarea cantităţilor achiziţionate va putea fi făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unor acte adiţionale la contractul de achiziţie”, se spune în anunţ.

Pe 16 ianuarie 2024, ARF a anunţat că a desemnat Asocierea Alstom (Alstom Transport SA – lider, Alstom Transportation Germany GmbH – asociat) drept câştigătoare a licitaţiei pentru achiziţia a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS.

Astfel, după finalizarea propunerilor tehnice şi financiare, al unicului producător de material rulant care a depus documentaţia de licitaţie, primirea avizelor conform necondiţionate de la Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi încărcarea Raportului final al procedurii în SICAP, Comisia de evaluare a oficializat câştigarea licitaţiei, prin desemnarea producătorului de material rulant francez Alstom Transport SA.

Oferta financiară se ridică la suma de 767,51 milioane de lei fără TVA, compusă din valoarea de livrare a 16 locomotive electrice şi contravaloarea mentenanţei pentru o perioadă de 20 de ani.

„De asemenea, precizăm că în contractul de achiziţie este prevăzută o clauză de revizuire privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional”, spune ARF, într-un comunicat.

Pe data de 29 noiembrie 2023, Guvernul a reaprobat nota de fundamentare în vederea achiziţionării celor 16 locomotive electrice noi.

„În conformitate cu propunerea financiară a operatorului economic, pentru achiziţionarea a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS este necesară suma totală de 528,882 milioane lei cu TVA, durata de execuţie a proiectului de investiţii fiind de 31 luni”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

Finanţarea se va realiza din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Locomotivele vor putea să circule cu o viteză maximă de 160 – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători. Introducerea locomotivelor electrice vizează creşterea eficienţei serviciilor de transport feroviar, reducerea poluării şi creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor pe rutele: Dej – Braşov – Bucureşti – Constanţa; Timişoara – Arad – Braşov – Bucureşti – Constanţa; Timişoara – Cluj – Iaşi; Iaşi/Suceava – Bucureşti – Constanţa.

Din cei 528 de milioane de lei, 368 de milioane reprezintă fonduri externe nerambursabile prin PNRR, iar 76 de milioane sunt de la bugetul de stat.

Conform notei de fundamentare, Hotărârea de Guvern aprobată în septembrie 2022 prevedea o valoare totală a cheltuielilor de 438.323.000 de lei.

În cadrul şedinţei de evaluare a ofertei financiare, din 25 octombrie, comisia de evaluare a constatat faptul ca oferta financiară depăşeşte valoarea estimată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară la demararea achiziţiei prin raportul de consultare a pieţei. Astfel, oferta financiară a fost 767.510.640 lei fără TVA, compusă din valoarea de livrare a 16 locomotive electrice şi contravaloarea mentenanţei pentru o perioada de 20 ani. Comisia de evaluare a solicitat Direcţiei Generale Programe Europene din cadrul Ministerului Transporturilor un punct de vedere privind posibilitatea suplimentării fondurilor necesare încheierii contractului de achiziţie. Aceasta a transmis că „valoarea contractului de finanţare poate fi suplimentată cu menţiunea că această suplimentare” va reprezenta contribuţie naţională.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja, despre apelul pentru cogenerarea de energie electrică şi termică: CET Grozăveşti şi Progresu, din Bucureşti, sunt eligibile
Burduja, despre apelul pentru cogenerarea de energie electrică şi termică: CET Grozăveşti şi Progresu, din Bucureşti, ...
Ministerul Energiei pregăteşte lansarea apelului pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) din Fondul pentru Modernizare, pentru care vor fi eligibile cel puţin două CET-uri din......
Rusia a testat în februarie 2022 un vehicul spaţial pentru o potenţială armă nucleară antisatelit – WSJ
Rusia a testat în februarie 2022 un vehicul spaţial pentru o potenţială armă nucleară antisatelit – WSJ
Rusia a testat în urmă cu mai mult de doi ani un vehicul spaţial ce ar putea transporta în viitor o armă nucleară antisatelit, ...
ANCOM: peste 80% dintre români sunt conectați la internet
ANCOM: peste 80% dintre români sunt conectați la internet
La finalul anului trecut, 3 din 4 conexiuni de internet fix erau doar prin fibră optică, cu 13% mai mult față de anul ...
Şefa diplomaţiei germane cere un mai mare ajutor internaţional pentru apărarea aeriană a Ucrainei
Şefa diplomaţiei germane cere un mai mare ajutor internaţional pentru apărarea aeriană a Ucrainei
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a făcut apel vineri la un mai mare ajutor internaţional pentru apărarea ...