Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova: „În 2024, estimăm că vom investi aproximativ 40 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare”

În ultimii ani, Apa Nova a investit masiv în dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din Capitală. Numai anul trecut, compania a investit 41,8 milioane de euro în proiectele de modernizare sau extindere a aproximativ 26 de kilometri de rețea de apă și 14 kilometri de rețea de canalizare, iar pentru 2024, are în plan investiții de aproximativ 40 milioane de euro, a declarat directorul general adjunct al Apa Nova, Alexandru Moldovan, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET.
Ion Dobreanu - lun, 05 feb. 2024, 10:25
Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova:

Alexandru Moldovan, directorul general adjunct al Apa Nova, a vorbit într-un interviu pentru Economica.net despre care este stadiul investițiilor realizate de operator în rețeaua de canalizare din Capitală, dar și despre planurile pe care compania le are în perioada următoare.

1. În ultimii ani, Bucureștiul s-a confruntat cu multe probleme în ceea ce privește zona de canalizare. Care este valoarea investițiilor realizate de Apa Nova în 2023 pentru proiectele de modernizare ale sistemului public de alimentare cu apă și canalizare?

Apa Nova a investit consistent în dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare pe durata întregii perioade de concesiune. Anul trecut, am alocat un buget de aproximativ 41,8 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a sistemului public de alimentare cu apă și canalizare. Aceste proiecte au fost elaborate pentru a acoperi diverse aspecte, inclusiv reabilitarea sectorului de pompare, înlocuirea, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare, precum și implementarea unui sistem de contorizare inteligentă.
Prin intermediul acestor investiții, am finalizat modernizarea și/sau extinderea a aproximativ 26 de kilometri de rețea de apă și 14 kilometri de rețea de canalizare. Totodată, am finalizat lucrările de extindere și modernizare începute, precum Uverturii, Drumul Scalarului, Drumul Iza, Șos. Berceni, Nicolae Caranfil, dar și demararea altor lucrări pentru zonele Lunci, Drum Nisipoasa, Iuliu Maniu, Drumul Roții și Prelungirea Ghencea. Aceste eforturi contribuie la optimizarea și eficientizarea sistemului nostru de alimentare cu apă și canalizare, asigurând, în același timp, standarde ridicate de calitate a serviciilor oferite comunității.

2. În 2023, inflația le-a dat mari bătăi de cap românilor. Ce impact a avut aceasta asupra companiei dumneavoastră și cum ați reușit să îi faceți față? Vor fi influențate proiectele și investițiile din acest an?

Cea mai semnificativă evoluție, din perspectiva noastră ca furnizor de servicii esențiale, este reprezentată de o creștere cu mai mult de 33%, datorată inflației, a costurilor pentru implementarea proiectelor de modernizare și extindere a rețelei de canalizare, comparativ cu anul 2020, ca punct de referință.
Cu toate acestea, nu am abandonat niciun proiect, ci dimpotrivă, am continuat să gestionăm cu succes toate inițiativele noastre. Astfel, am asigurat eficient serviciile de canalizare pentru locuitorii Bucureștiului, evitând orice impact negativ asupra acestora, în ciuda majorărilor semnificative ale costurilor de implementare. În plus, menținem un tarif extrem de competitiv, comparativ cu majoritatea orașelor din țară, reflectând angajamentul nostru de a oferi servicii de calitate la un cost accesibil pentru comunitatea noastră.

3. Ce planuri aveți pentru anul 2024 în ceea ce privește sistemele de apă și canalizare din București?

Pentru 2024, estimăm că vom investi aproximativ 40 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

4. Ce proiecte de modernizare a rețelei de canalizare în Capitală sunt în aceste momente prioritare?

Toate proiectele de modernizare a rețelei de canalizare reprezintă priorități semnificative pentru că acestea contribuie în mod esențial la îmbunătățirea serviciilor noastre către comunitatea pe care o deservim.
În prezent, echipa de specialiști de la Apa Nova se află în mijlocul unor proiecte strategice, concentrându-se asupra conectării cartierelor rezidențiale din zonele Drumul Taberei – Valea Largă, Prelungirea Ghencea, Ștefan Holban, Luncilor, Drum Nisipoasa și Theodor Pallady. Aceste inițiative reflectă angajamentul nostru de a asigura infrastructură modernă și eficientă, contribuind la bunăstarea și calitatea vieții locuitorilor din Capitală.

5. În aceste momente, care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în ceea ce privește sistemului public de canalizare din Capitală și cum le veți soluționa?

În cadrul eforturilor noastre de a redimensiona și moderniza infrastructura operațională, ne-am confruntat cu numeroase provocări în gestionarea rețelei. Contextul geopolitic instabil a generat întreruperi semnificative în lanțurile de aprovizionare, afectând procesul de selecție a partenerilor de construcții și gestionarea impactului inflației accelerate asupra prețurilor la materiale, combustibili și forță de muncă.
La nivel local, am fost nevoiți să facem față unor întârzieri în obținerea avizelor necesare pentru unele proiecte, însă am întâmpinat și complicații legate de timpii de mobilizare ai unor constructori și de livrarea promptă a utilajelor esențiale. Abordarea noastră pentru depășirea tuturor acestor provocări a constat în adaptare, fie prin identificarea alternativelor de furnizori pentru anumite utilaje, fie prin înlocuirea anumitor echipamente sau tehnologii utilizate.

6. În ultimii ani s-a tot discutat despre schimbările climatice și sustenabilitate. Care sunt pașii concreți pe care Apa Nova i-a făcut până în acest moment în ceea ce privește eficientizarea energetică?

Apa Nova, o companie Veolia, a abordat cu determinare provocările actuale legate de schimbările climatice și sustenabilitate, concentrându-și eforturile asupra eficientizării energetice în cadrul operațiunilor sale. Acest demers a avut ca rezultat o serie de inițiative concrete care au contribuit semnificativ la reducerea consumului de energie și costurilor asociate.
Prin investiții de peste 7 milioane de euro, Apa Nova a devenit prosumator în patru dintre cele șapte proiecte, precum Grozăvești, Vitan, Pantelimon și Băneasa, și producător în celelalte trei, respectiv stațiile de pompare Nord și Sud și stația de tratare Roșu. Aceste investiții au avut un impact pozitiv asupra costurilor directe cu energia electrică și au consolidat independența energetică a companiei prin utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum sunt sistemele fotovoltaice.
De asemenea, în anul 2023, Stația de Epurare Apă Uzată Glina a atins o autonomie energetică de 69,98%, datorită producției interne de energie electrică prin arderea biogazului generat în procesul de fermentare a nămolului și prin microhidrocentrala instalată la ieșirea din uzină. Acest demers a contribuit la diversificarea surselor de energie și la reducerea dependenței de sursele tradiționale.
În ceea ce privește consumul de energie electrică, implementarea măsurilor de reducere a consumului în 2022, cum ar fi modernizarea iluminatului exterior, achiziționarea de mașini electrice și instalarea stațiilor de încărcare, au avut un impact semnificativ. Prin aceste inițiative și nu numai, consumul specific de energie electrică pe m3 de apă tratat a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând în prezent să fie de circa 3 ori mai mic decât în anul 2002.

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 422.790 de persoane au benefiat în aprilie de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale
CNPP: 422.790 de persoane au benefiat în aprilie de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale
Un număr de 422.790 de persoane beneficiau, în luna aprilie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP),......
Coreea de Nord va începe din acest an dotarea armatei sale cu un nou tip de lansator multiplu de rachete
Coreea de Nord va începe din acest an dotarea armatei sale cu un nou tip de lansator multiplu de rachete
Coreea de Nord îşi va dota începând de anul acesta forţele armate cu un nou lansator de rachete multiple de calibrul ...
Consiliul de Securitate al ONU vrea începerea imediată a unei anchete independente după descoperirea de gropi comune în Gaza
Consiliul de Securitate al ONU vrea începerea imediată a unei anchete independente după descoperirea de gropi comune în ...
Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor ...
Un gigant german cu 100 de ani de istorie a început dezvoltarea unui parc fotovoltaic mare în Giurgiu
Un gigant german cu 100 de ani de istorie a început dezvoltarea unui parc fotovoltaic mare în Giurgiu
O firmă controlată de un mare conglomerat german care a fost înființat în 1923 a primit avizul de racordare pentru un ...