O mare bancă din China suspendă tranzacţiile cu companiile din Rusia ca urmare a sancţiunilor occidentale

O importantă bancă chineză a suspendat tranzacţiile cu importatorii ruşi, fără să ofere explicaţii oficiale, dar motivul par a fi sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina, scrie miercuri cotidianul rus Vedomosti, citat de agenţiile AFP şi EFE.
AGERPRES - mie, 07 feb. 2024, 16:17
O mare bancă din China suspendă tranzacţiile cu companiile din Rusia ca urmare a sancţiunilor occidentale

Conform acestei publicaţii, banca Zhejiang Chouzhou Commercial Bank şi-a informat săptămâna trecută clienţii asupra suspendării tranzacţiilor cu orice organizaţie rusă ori belarusă, scrie Agerpres.

Un om de afaceri care cumpăra din China echipamente pentru maşini grele a semnalat din decembrie că respectiva bancă din China refuză tranzacţiile ce privesc o listă de produse al căror export către Rusia este interzis de statele occidentale care i-au impus acesteia sancţiuni.

Dar ulterior, în urma unui ordin executiv semnat de preşedintele american Joe Biden, care prevede amenzi contra instituţiilor ce ajută Rusia să ocolească sancţiunile, aceeaşi bancă chineză a suspendat tranzacţiile pentru tot ce înseamnă produse ruseşti, indiferent dacă sunt sau nu supuse sancţiunilor occidentale.

Ziarul Vedomosti semnalează că măsura băncii chineze nu are legătură cu sistemul internaţional de plăţi SWIFT, din care Rusia a fost exclusă de statele occidentale după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, ci de imposibilitatea de a ascunde faţă de Occident tranzacţiile efectuate prin sistemul rus de plăţi SPFS şi prin cel chinez CIPS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri problema semnalată de ziarul menţionat şi a spus că Moscova se află în dialog cu Beijingul pentru a o soluţiona. „Guvernul (rus) se ocupă de această problemă (…) Avem un dialog strâns cu prietenii noştri chinezi şi, în mod firesc, vom soluţiona în cadrul acestui dialog toate problemele survenite”, a declarat Peskov.

China a devenit principalul partener economic al Rusiei în urma impunerii sancţiunilor occidentale. Încercând să-şi „dedolarizeze” economia pentru a diminua efectele acestor sancţiuni, Rusia şi-a sporit operaţiunile financiare în monede naţionale. Ponderea yuanului chinez în exporturile ruse a crescut astfel de la 0,4% înaintea declanşării conflictului din Ucraina la circa 34,5%, potrivit băncii centrale ruse.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Porr Construct a săpat 1.095 de metri din 2.700 (circa 40%) la primul tunel veritabil de autostradă din România, în vreme ce lucrările pe toată secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea ...
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Un centru comercial din Varşovia a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu masiv izbucnit sâmbătă noaptea, ...
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în special.
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în ...
”Au spus-o și ceilalți șefi ai UniCredit, avem interese mari de creștere a băncii în regiunea Europei Centrale și ...