Acord între CE Oltenia şi BERD pentru modernizarea termocentralei Turceni – credit de 200 mil. euro

Complexul Energetic Oltenia şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat joi acordul de finanţare pentru modernizarea grupului 6 al termocentralei Turceni, după negocieri care au durat un an.
Economica.net - joi, 30 ian. 2014, 06:03
Acord între CE Oltenia şi BERD pentru modernizarea termocentralei Turceni - credit de 200 mil. euro

Împrumutul este de aproape 200 de milioane de euro şi nu a necesitat garanţii de stat, a declarat directorul general al complexului, Laurenţiu Ciurel, în conferinţa de presă organizată cu ocazia semnării acordului.

‘Perioada de implementare a investiţiei este de patru ani’, a spus Ciurel.

El a adăugat că această investiţie este necesară pentru ca centrala să se conformeze la normele de mediu impuse de Uniunea Europeană.

‘În ultimii şase ani, Complexul Oltenia a investit 540 de milioane de euro pentru a se alinia standardelor UE’, a completat Ciurel.

La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a amintit că, până în 2030, statele europene trebuie să reducă emisiile poluante cu 40%.

‘Acest lucru înseamnă că toate grupurile pe cărbune din România trebuie modernizate. Am început cu Turceni, vom continua cu Mintia-Deva, apoi cu grupul de la Rovinari pe care îl facem cu chinezii’, a punctat Niţă.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a precizat că finanţarea din partea BERD este o garanţie că acest proiect este fezabil şi este considerat de succes.

‘Este un proiect semnificativ de care vorbim de 10 ani, cred că a durat mult prea mult. Ne-am propus multe lucruri de peste 10 ani şi am făcut puţine’, a spus premierul.

El a adăugat că energia pe cărbune are un viitor şi a precizat că ţara noastră trebuie să-şi păstreze avantajul unui mix de energie din surse hidro-cărbune-nuclear-vânt, astfel încât să nu depindem doar de vânt sau de precipitaţii.

De asemenea, directorul BERD, James Hyslop, a arătat că investiţia de la Turceni va transforma centrala într-una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, după promulgarea acestei legi de către preşedintele României,......
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei, în creștere cu aproape 100%
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional ...
Grupul Agroland Business System (BVB: AG) vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 344,6 ...
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic pentru municipiu
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic ...
Primăria Municipiului Galați informează că de săptămâna viitoare, mai exact din 7 mai, vor începe lucrările pentru ...