Cetățenii europeni sunt pesimiști cu privire la posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei – sondaj

Cetăţenii europeni sunt pesimişti cu privire la şansele Ucrainei de a câştiga războiul împotriva Rusiei şi văd o înţelegere negociată între cele două ţări ca fiind cel mai probabil rezultat, conform unui sondaj de opinie din 12 ţări din UE, publicat miercuri şi citat de AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 21 feb. 2024, 16:35
Cetățenii europeni sunt pesimiști cu privire la posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei - sondaj

Conform acestui sondaj realizat în ianuarie pentru think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), doar 10% dintre persoanele intervievate se aşteaptă ca Ucraina să câştige pe teren.

Aproximativ 20% anticipează o victorie a Rusiei, în timp ce 37% cred că războiul se va încheia printr-o formă de „compromis” între cele două ţări.

Cele mai optimiste cu privire la şansele de victorie ale Ucrainei sunt Polonia, Suedia şi Portugalia, cele mai pesimiste fiind Grecia, Ungaria şi Italia.

Publicarea acestui sondaj coincide cu împlinirea a doi ani de la începutul invaziei ruse din Ucraina şi într-un moment când această ţară se află în dificultate în faţa unei Rusii revigorate de erodarea sprijinului occidental pentru Kiev şi de ipoteza unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

Aproximativ 31% dintre cei chestionaţi consideră că Europa ar trebui să ajute Ucraina să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în timp ce 41% sunt în favoarea ideii ca Europa să determine Ucraina să negocieze un acord de pace cu Rusia.

Cu toate acestea, 41% dintre repondenţi consideră că UE ar trebui fie „să crească”, fie „să menţină” sprijinul pentru Ucraina la nivelurile actuale în cazul încetării ajutorului SUA sub o posibilă preşedinţie Trump.

Majoritatea europenilor (56%) ar fi „dezamăgiţi” de alegerea lui Donald Trump, 43% considerând că aceasta ar face mai puţin probabilă o victorie ucraineană.

Sondajul a colectat răspunsuri de la un total de aproximativ 17.000 de persoane din: Austria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia şi Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Notificare a Electrica Furnizare pentru clienții casnici: Ce preț vor plăti dacă actualele prețuri plafonate dispar
Notificare a Electrica Furnizare pentru clienții casnici: Ce preț vor plăti dacă actualele prețuri plafonate dispar
Electrica Furnizare, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, trimite celor cărora le expiră contractele și o notificare legată de potențialele prețuri......
Hibridul Supeco, încă pe pierderi, la nouă ani de la deschiderea primului magazin. Afacerile au crescut cu 8%
Hibridul Supeco, încă pe pierderi, la nouă ani de la deschiderea primului magazin. Afacerile au crescut cu 8%
Supeco, bradul hibrid discounter-cash&carry al francezilor de la Carrefour, nu a intrat pe profit nici anul trecut, așa ...
Lidl vs Kaufland, pe piața locală. Cum s-au descurcat în 2023 cele două lanțuri de magazine, parte a aceluiași grup german
Lidl vs Kaufland, pe piața locală. Cum s-au descurcat în 2023 cele două lanțuri de magazine, parte a aceluiași grup ...
Discounterul german Lidl s-a detașat anul trecut simțitor de concurentul Kaufland, parte a aceluiași grup german Lidl&Schwarz, ...
Raiffeisen Bank a deschis un hub de tehnologie în România, al doilea al grupului
Raiffeisen Bank a deschis un hub de tehnologie în România, al doilea al grupului
Raiffeisen Bank a deschis un hub de tehnologie, operat prin noua companie Raiffeisen Tech Romania. Primul astfel de centru ...