Băncile europene majorează semnificativ recompensele acordate acţionarilor

Băncile europene ar urma să acorde anul acesta acţionarilor sume record, de 120 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), în dividende şi răscumpărări de acţiuni, distribuind mai mult din profitul ridicat înregistrat în urma majorării dobânzilor, susţin analiştii, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 27 feb. 2024, 11:13
Băncile europene majorează semnificativ recompensele acordate acţionarilor

Luni, Bank of Ireland a anunţat majorare recompenselor acordate acţionarilor, alăturându-se instituţiilor financiare, cum ar fi BNP Paribas, Deutsche Bank şi Santander, care au promis mai mult numerar investitorilor lor.

Luna trecută, grupul elveţian UBS s-a angajat să reia programul de răscumpărare de acţiuni, în timp ce banca Monte dei Paschi di Siena, deţinută de statul italian, a anunţat că va plăti dividende pentru prima dată în ultimii 13 ani.

UniCredit SpA a raportat luna aceasta un profit peste aşteptări, ceea ce permite grupului bancar italian să majoreze recompensele acordate acţionarilor pentru anul 2023 până la 8,6 miliarde de euro, un nou nivel de referinţă pentru băncile europene.

„Intenţionăm să distribuim acţionarilor o sumă totală de 8,6 miliarde de euro pentru 2023, sau 100% din profitul net, în funcţie de obţinerea aprobărilor necesare, în creştere cu 3,35 miliarde de euro comparativ cu anul anterior. Începând din 2021, am distribuit acţionarilor 17,6 miliarde de euro, graţie unei generări de capital extrem de solide şi sustenabilităţii randamentelor”, a declarat directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel.

În rândul băncilor din Europa, plata dividendelor pentru 2024 va totaliza aproape 80 miliarde de euro, iar cu răscumpărările de acţiuni recompensele acordate acţionarilor ajung la 120 miliarde de euro, un nivel ridicat record, estimează analiştii de la Bank of America (BofA).

În următoarele 15 luni băncile ar urma să plătească în total 172 miliarde de euro – aproximativ 17% din capitalizarea lor bursieră, conform BofA.

Analiştii de la UBS previzionează că principalele 50 de bănci europene vor avea un randament preconizat al dividendelor de 7,3% în 2024, în creştere de la 5,8% în 2022. Dar acest randament ar urma să scadă la 7,2% în 2025 şi apoi să ajungă la 7,4% în 2026, previzionează UBS.

Creşterea profitabilităţii a permis băncilor să majoreze recompensele acordate investitorilor şi, de asemenea, a impulsionat şi cotaţia acţiunilor lor, un index bursier care regrupează acţiunile băncilor a înregistrat anul trecut un avans de aproximativ 20%. Chiar dacă creşterea semnificativă a profiturilor va fi dificil de repetat în acest an, multe bănci sunt optimiste că creşterea veniturilor din comisioane le va permite să continue să îşi crească rezultatul final.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...