Reţeaua energetică din Ucraina beneficiază de ajutor din străinătate, inclusiv din România – Ukrenergo

Reţeaua energetică ucraineană primeşte asistenţă în regim de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti au afectat facilităţile energetice şi au lăsat fără curent peste un milion de persoane, a anunţat vineri operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 22 mart. 2024, 13:03
Reţeaua energetică din Ucraina beneficiază de ajutor din străinătate, inclusiv din România - Ukrenergo

Operatorul reţelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE) ajută omologul din Ucraina prin furnizarea unei cantităţi de energie electrică 300 de Megawaţi între orele 06.00 GMT – 11.00 GMT, a precizat vineri PSE, crie Agerpres.

„Ulterior, livrările vor depinde de necesităţile din sistemul nostru şi capacitatea noastră de a-i ajuta”, a precizat purtătorul de cuvânt de la PSE, Maciej Wapinski.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgenţă din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităţilor ucrainene.

Rusia a lansat circa 90 de rachete şi 60 de drone explozive asupra Ucrainei în cursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta fiind unul dintre cele mai masive atacuri ruseşti din ultimele luni.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din ultima vreme. „Scopul nu este doar de a avaria, ci de a încerca din nou, la fel ca anul trecut, să provoace o defecţiune pe scară largă a sistemului energetic al ţării”, a scris el pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile Rețele Electrice organizează o licitație pentru cumpărarea de cabluri și conductoare în valoare de circa 190 de milioane de lei
Companiile Rețele Electrice organizează o licitație pentru cumpărarea de cabluri și conductoare în valoare de circa ...
Cele trei companii Rețele Electrice anunță că au inițiat o licitație publică pe platforma SEAP, în valoare maximă cumulată de circa 190 de milioane de lei (fără TVA), pentru achiziția de......
Romgaz și-a deschis firmă de furnizare a gazelor în Republica Moldova
Romgaz și-a deschis firmă de furnizare a gazelor în Republica Moldova
Romgaz are o nouă sucursală în Republica Moldova, Sucursala Chișinău de furnizare gaze naturale, și urmează să ia ...
Animawings concurează TAROM pe trei rute interne cu prețuri de la 25 de euro
Animawings concurează TAROM pe trei rute interne cu prețuri de la 25 de euro
AnimaWings, compania aeriană deținută integral de frații Cristian și Marius Pandel, proprietarii agenției de turism ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 1,37 miliarde de lei de la bănci – 16.05.2024, date BNR
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 1,37 miliarde de lei de la bănci – 16.05.2024, date BNR
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,375 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...