Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee din România – numiţi politic, prin detaşare „în interesul învăţământului”

Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee şi peste o treime dintre directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar din ţara noastră sunt numiţi politic, prin detaşare în interesul învăţământului, arată analiza Economica.net pe baza răspunsurilor Ministerului Educaţiei la o interpelare Aur.
Cristina Şomănescu - lun, 25 mart. 2024, 22:30
Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee din România - numiţi politic, prin detaşare

Din numărul total de 6.324 de posturi de director al unei unităţi de învăţământ preşcolar, ocupate în ţara noastră, 4.601 posturi au fost ocupate prin concurs, în timp ce 1.723 de posturi de director au fost ocupate prin detaşare, conform răspunsurilor Ministerului Educaţiei, obţinute de Economica.net.
Prin urmare, peste 27% din numărul total al posturilor de director de şcoli şi licee din România au fost ocupate prin detaşare, nu prin concurs, reiese din datele obţinute şi analizate de Economica.net.

Peste o treime dintre directorii adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în aceste funcţii, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, analizate de Economica.net.

Din numărul total de 2.442 de posturi de director adjunct al unei unităţi de învăţământ preşcolar, ocupate în ţara noastră, 1.621 de posturi au fost ocupate prin concurs, în vreme ce 821 de posturi au fost ocupate prin detaşare, conform datelor Ministerului Educaţiei, obţinute de Economica.net.
Drept care, peste 33% dintre directorii adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în aceste funcţii, potrivit datelor Ministerului analizate de Economica.net.

În total, 2.544 de directori şi directori adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în funcţii, prin detaşare. Aceasta înseamnă că 29% din numărul total al acestor posturi au fost ocupate prin numire politică şi nu prin concurs, reiese din analiza Economica.net pe baza datelor Ministerului Educaţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă: date ale Ministerului Educaţiei, extrase din sistemul informatic integrat al învăţământului din România, obţinute de Economica.net.

Declarativ, calităţile profesionale şi morale sunt cele care recomandă candidatul detaşat în postul de conducere a şcolii, conform noii legi a învăţământului preuniversitar.

Personalul didactic de predare titular în învățământul preuniversitar, care se distinge prin calități profesionale, manageriale și morale, poate fi detașat în interesul învățământului, cu acordul său, pentru asigurarea pe perioadă de cel mult un an școlar a conducerii unităților de învățământ, unităților de educație extrașcolară, Direcțiilor județene de învățământ preuniversitar, birourilor județene ale Agenţiei Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar, potrivit articolului 191, (2) din Legea 198/2023, consultată de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Date RCA în premieră: Doar trei firme mai au prime sub 1000 de lei, la un an de la plafonare. O singură societate vinde RCA mai ieftin, pe medie. Revine surpriza din top vânzări
Date RCA în premieră: Doar trei firme mai au prime sub 1000 de lei, la un an de la plafonare. O singură societate vinde ...
Economica a analizat ultimele date de vânzări ale unor intermediari mari din RCA și le-a comparat cu situația din prima săptămână de după plafonare (14-20 aprilie 2023). Din perspectiva......
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată ...
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...