În 2023, capacitatea instalată a fost cu 50% mai ridicată decât în 2022. Anul trecut, instalaţiile eoliene terestre au fost responsabile pentru 106 GW din cantitatea instalată, în timp ce instalaţiile eoliene offshore au fost responsabile pentru 10,8 GW.
GWEC se aşteaptă să fie adăugate anual noi instalaţii eoliene de 158 GW, până în 2028.
Pentru a îndeplini obiectivele climatice, industria trebuie să instaleze cel puţin 320 GW pe an până în 2030, ajungând la o capacitate cumulată de 3 terawaţi (TW). În 2023, pentru prima dată, capacitatea cumulată de energie eoliană a depăşit 1 TW.
„Ne-a luat peste 40 de ani să ajungem la pragul de 1 TW de capacitate instalată de energie eoliană pe plan mondial. Avem acum doar şapte ani la dispoziţie pentru a instala încă 2 TW. Creşterea este concentrată în special în câteva ţări mari, cum ar fi China, SUA, Brazilia şi Germania, şi este nevoie ca mai multe state să înlăture barierele şi să îmbunătăţească cadrul legal pentru accelerarea instalării capacităţilor eoliene”, a explicat directorul general al GWEC, Ben Backwell.
Primele cinci pieţe sunt China, Statele Unite, Brazilia, Germania şi India.
China a stabilit un nou record, cu noi instalaţii eoliene de 75 GW, reprezentând aproape 65% din totalul global, în timp ce America Latină a avut de asemenea o creştere record, de 21%, faţă de 2022, stimulată de Brazilia, care a avut noi instalaţii eoliene de 4,8 GW.