O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul

O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar putea să fie înfiinţată în 2025, a anunţat vineri ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, informează AFP.
AGERPRES - vin, 26 apr. 2024, 15:13
O

‘Acesta este un subiect cheie asupra căruia doresc să putem avea rezultate încă de anul viitor’, a spus Lecornu într-un interviu la postul France 2.

El a justificat proiectul prin faptul că există ‘multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe şi în care Franţa, adesea, desfăşoară singură operaţiuni’.

El a menţionat exemplul evacuării unor persoane din Sudan anul trecut. ‘Am lansat o operaţiune la Khartoum (…), în care am instituit un pod aerian major cu (avioane) A400M, cu vapoare. S-a întâmplat că Franţa a fost practic singură’, a explicat el.

Misiunea Sagittaire, la care s-a referit Lecornu, a permis evacuarea a aproape 1.000 de persoane de peste 80 de naţionalităţi, dintre care puţin peste 200 de francezi.

Din moment ce operaţiunile de acest tip privesc numeroase state, este firesc ca povara lor, care ‘are un preţ’, să fie împărţită, a spus el.

‘Există misiuni care sunt militarizate, dar în care NATO nu are de ce să se implice şi în legătură cu care ne spunem astăzi: ‘să o facem în Europa’. Aceasta, pentru noi, înseamnă pragmatism’, a mai explicat ministrul francez.

Această forţă de reacţie rapidă, ‘de plasare în securitate a unor cetăţeni europeni, portughezi, italieni, germani, francezi, trebuie să fim capabili să o punem pe picioare foarte rapid’, a insistat el.

Declaraţiile ministrului francez survin la o zi după ce preşedintele Macron şi-a expus viziunea despre viitorul UE, referindu-se în special la domeniile apărării şi politicilor economice şi comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Regii romilor din Sibiu, verificați de Garda de Mediu pentru că topeau plumb în curte
Regii romilor din Sibiu, verificați de Garda de Mediu pentru că topeau plumb în curte
Două imobile ale autointitulaților regi ai romilor Dorin și Daniel Cioabă au fost controlate de comisarii Gărzii de Mediu. În urma perchezițiilor a fost dată o amendă în valoare de 25.000......
Ce se va întâmpla cu patinoarul „Mihai Flamaropol” din București. Declarația primarului Nicușor Dan
Ce se va întâmpla cu patinoarul „Mihai Flamaropol” din București. Declarația primarului Nicușor Dan
Primăria Generală ar putea semna contractul pentru continuarea lucrărilor la Patinoarul "Mihai Flamaropol" în iulie a ...
Fabrica de zahăr Luduș, controlată de o româncă, se pregătește pentru un record de procesare și investește în energie verde
Fabrica de zahăr Luduș, controlată de o româncă, se pregătește pentru un record de procesare și investește în energie ...
Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, va colabora în 2024 cu peste 500 de fermieri, majoritatea din zona ...
Atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. a fost vizat inclusiv Kievul
Atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. a fost vizat inclusiv Kievul
Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea ...