Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul

Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în China, relatează Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 27 apr. 2024, 11:03
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în ciuda absenţei unor legături diplomatice oficiale. Blinken a declarat că a subliniat „importanţa critică” a menţinerii păcii şi stabilităţii peste strâmtoare în timpul vizitei în China.

Taiwanul, guvernat democratic, s-a confruntat cu o presiune militară sporită din partea Chinei, care consideră insula ca fiind propriul său teritoriu. Guvernul Taiwanului respinge aceste pretenţii.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că începând de sâmbătă, de la ora 9:30 a.m. (01.30 GMT), a detectat 22 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă Su-30, dintre care 12 au trecut linia mediană la nord şi centru Taiwanului.

Linia a servit cândva drept graniţă neoficială între cele două părţi, peste care nu trecea niciuna dintre forţele militare ale celor două părţi, dar forţele aeriene chineze trimit acum în mod regulat avioane peste ea. China afirmă că nu recunoaşte existenţa acestei linii.

Ministerul taiwanez al Apărării a menţionat că avioanele au fost implicate în „patrule comune de pregătire de luptă” cu nave de război chineze, adăugând că aeronavele şi navele taiwaneze au răspuns „în mod corespunzător”. Acesta nu a oferit mai multe detalii.

Forţele armate ale Taiwanului sunt bine echipate şi bine antrenate, dar sunt eclipsate de cele ale Chinei, în special forţele navale şi aeriene, care răspund aproape zilnic la misiunile chinezeşti.

China consideră că Taiwanul este cea mai importantă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite, iar Beijingul a cerut în mod repetat Washingtonului să pună capăt vânzărilor de arme către Taiwan.

Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, îşi va prelua funcţia la 20 mai, după ce a câştigat alegerile din ianuarie. Beijingul îl consideră un separatist periculos şi a respins apelurile sale repetate la negocieri.

Lai a declarat joi că Beijingul ar trebui să aibă încrederea de a discuta cu guvernul legal ales al Taiwanului. La fel ca şi preşedintele demisionar Tsai Ing-wen, Lai spune că doar poporul taiwanez poate decide viitorul Taiwanului.

Te-ar mai putea interesa și
Enayati Medical City se extinde în Bucureşti
Enayati Medical City se extinde în Bucureşti
Enayati Medical City va avea două noi locații în nordul Bucureștiului, dedicate mamei și copilului: policlinica Băneasa şi spital de obstetrică și ginecologie, situat tot în Băneasa....
Construcţii. Volumul lucrărilor din rezidenţiale a scăzut masiv cu 31,8%, în primul trimestru din 2024
Construcţii. Volumul lucrărilor din rezidenţiale a scăzut masiv cu 31,8%, în primul trimestru din 2024
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru din acest an faţă de perioada corespunzătoare din 2023 ...
Guvernul începe să se ocupe de legislația pentru Comunitățile de Energie. Potențialul de fotovoltaice pe acoperiș este, în București, de 680 MW
Guvernul începe să se ocupe de legislația pentru Comunitățile de Energie. Potențialul de fotovoltaice pe acoperiș ...
Ministerul Energiei inițiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România și lansează ...
Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină – RBC
Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină – RBC
Guvernul de la Moscova a decis să suspende interdicţia temporară privind exporturile de benzină, deoarece piaţa este ...