Şova: O nouă procedură pentru managementul privat la CFR Infrastructură va fi declanşată luni

Procedura de desemnare a managementului privat la CFR Infrastructură va fi declanşată luni /7 aprilie 2014, n.r./ iar interimatul în funcţia de director general adjunct va fi asigurat de Macarie Moldovan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Dan Şova.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 15:59
Şova: O nouă procedură pentru managementul privat la CFR Infrastructură va fi declanşată luni

‘Luni declanşăm o nouă procedură pentru managementul privat la CFR Infrastructură şi trebuie, în mod normal, şi la CFR Marfă. Va dura câteva luni. Nu depinde de noi, ci de consultanţi. De abia am schimbat interimatul la CFR Infrastructură şi vom începe procedura pentru management privat. Domnului Voicu i-a încetat detaşarea din funcţia de director general adjunct şi l-a delegat pe domnul Macarie Moldovan, de câteva zile’, a afirmat Şova.

La începutul săptămânii trecute, ministrul Transporturilor a precizat că procesul de privatizare a CFR Marfă va fi reluat în acest an, dar va fi realizat prin intermediul noului Departament de Privatizare ce va funcţiona în subordinea Ministerului Economiei.

‘Se reia privatizarea CFR Marfă, dar mi-e greu să vă spun când, ca termen, dacă se reia într-o lună sau în două. Ce pot să vă spun e că privatizarea nu va mai fi făcută la Ministerul Transporturilor, ci de către noul Departament de Privatizare care se înfiinţează în subordinea Ministerului Economiei şi care va avea atribuţii de instituţie publică implicată, deci fără a prelua atribuţiile de acţionar. Se creează astfel o unitate specializată de oameni care se pricep la privatizare. În Ministerul Transporturilor nu sunt oameni specializaţi în privatizare (…) Anul acesta va fi reluată privatizarea CFR Marfă (…) Cred că ar trebui mers cu strategia de privatizare a CFR Marfă şi în CSAT, ţinând cont de faptul că este o instituţie strategică’, a spus Şova.

În ceea ce priveşte eşecul privatizării CFR Marfă de anul trecut, ministrul Transporturilor a precizat că autorităţile nu pot fi acuzate de acest lucru pentru că şi-au făcut treaba.

Anul trecut, Grampet a fost declarat câştigător al privatizării CFR Marfă, proces care a eşuat în toamnă, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de privatizare.

Grampet, prin compania Grup Feroviar Român (GFR), ar fi trebuit să plătească până la 14 octombrie 2013 toată suma licitată, de 202 milioane de euro, iar statul, prin Ministerul Transporturilor, ar fi trebuit să îndeplinească anumite obligaţii legate de diminuarea capitalului social al CFR Marfă şi de obţinerea acordului din partea băncilor care au creditat compania de stat.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...