Marius Filip, CNAS: Activarea dosarului electronic se face la prima consultaţie

Dosarul electronic al pacientului va fi activat la prima consultaţie, indiferent că are loc la medicul de familie sau în spital, iar în acel moment sunt adunate în dosar toate datele despre pacient existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internări, reţete, analize, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi responsabil cu promovarea dosarului electronic.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 11:21
Marius Filip, CNAS: Activarea dosarului electronic se face la prima consultaţie

‘Iniţializarea se face cu ocazia unui prim consult. Următoarea accesare a dosarului ne permite să accesăm un minim de date legate de pacientul respectiv. Cine nu are nicio internare, este sănătos, are un dosar gol. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor, şi aceasta este tema unui program viitor, din computerele pe care le au, din bazele de date, fie în spital… Medicul de familie nu va scrie şi nu este obligat, cel puţin la început, să scrie aceste date. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. Sunt în această situaţie 35.000 de medici cu cod de parafă’, a susţinut Filip.

Potrivit acestuia, accesul la dosarul electronic se poate face pe baza cardului de sănătate sau prin matrice de securitate şi semnătură electronică.

‘Accesul se poate face pe baza a două chei: cadrul de asigurări de sănătate introdus în cititor sau matricea de securitate şi semnătura electronică pe altă parte şi în acel moment se deschide dosarul pacientului. Matricea de securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală. Este preluată de la sistemul bancar. Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Matricea va fi înmânată pacientului de către medic. Matricele sunt aleatorii, cifrele respective sunt aleatorii. Poziţiile de pe matricele respective se prăjesc la fiecare accesare, nu pot fi folosite de fiecare dată. Pacientul foloseşte matricea pentru a accesa dosarul electronic, nu medicul o foloseşte. Se foloseşte o poziţie de pe matrice, poziţie care apoi nu mai poate fi folosită. Data viitoare se foloseşte altă poziţie, de pe altă matrice. Matricea se va da către pacient, va fi printată pe hârtie. Va putea fi dată de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie’, a spus doctorul.

Referindu-se la siguranţa dosarului electronic, Marius Filip a spus că CNAS garantează siguranţa informaţiilor din reţeaua electronică, însă nu şi pe cea de la nivelul cabinetelor medicale sau al spitalelor.

‘Garantăm ca sistem siguranţa informaţiilor din reţeaua informaţională. Nu garantăm sub nicio formă calitatea siguranţei informaţiei la nivelul cabinetului medicului sau a spitalelor’, a spus Filip, care a menţionat că softul a costat aproximativ 20 de milioane de euro, bani nerambursabili din fondurile europene.

Te-ar mai putea interesa și
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii noi pentru cetăţeni şi va susţine procesul de recalculare a pensiilor
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat în valoare de peste 131 de milioane de lei, conform unui proiect de HG consultat de Economica.net. Finanţarea acestei......
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat ...
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...