Cultivă pământul statului, dar au intrat în insolvenţă sau faliment. Au datorii de sute de mii de euro

Mai multe companii care exploatează terenul statului, în urma unor contracte semnate cu Agenţia Domeniilor Statului, au intrat anul acesta în insolvenţă. Statul are de recuperat bani de la oameni de afaceri celebri, şi români şi străini.
Alina Stanciu - Dum, 22 iun. 2014, 21:00
Cultivă pământul statului, dar au intrat în insolvenţă sau faliment. Au datorii de sute de mii de euro

Insolvenţele care au lovit  mai multe companii cu domenii de activitate în sfera producţiei agricole au impact negativ asupra încasărilor Agenţiei Domeniilor Statului, instituţie care dă în arendă sau în concesiune terenuri agricole spre a fi administrate de societăţi private.

De la începutul acestui an, Agenţia Domeniilor Statului s-a înscris la masa credală pentru a recupera datoriile a 11 companii care fie au intrat în insolvenţă, fie sunt deja în faliment. Datoriile se cifrează la aproximativ 200.000 de euro, iar printre debitori figurează companii precum SC Agro Ital SRL, ce aparţine producătorului italian de biogaz şi produse agricole Montovagricoltura, Romsuintest Periş, cândva unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa crescătorilor de porcine sau Compania de Supraveghere IG, deţinută de omul de afaceri George Ivănescu, implicat în business-ul Murfatlar. În total, Agenţia are în mod teoretic de recuperat în jur de 85 de milioane de euro, sume care sunt în diverse stadii ale procesului de recuperare de către ANAF. 

Mai precis, din datele furnizate ECONOMICA.NET de către Agenţia Domeniilor Statului, cea mai mare creanţă pe care ADS încearcă să o recupereze anul acesta, de peste 225.000 de lei, provine de la societatea Încoronării Vet SRL din judeţul Alba, un cabinet veterinar care a intrat în faliment în ianuarie anul acesta. Pe lista formelor aflate în insolvenţă de la care ADS are de recuperat bani se numără însă ci nume celebre, ca de exemplu SC Agro Ital SRL, un business de 2,4 milioane de euro deţinut de producătorului italian de biogaz şi produse agricole Montovagricoltura. Compania, care are ca domeniu de activitate cultivarea legumelor şi a pepenilor, a intrat în insolvenţă în 2011, iar anul acesta Tribunalul Alba a admis cererea de intrare în faliment cerută, printre alţii, de ANAF şi ADS. Agenţia are de recuperat de la compania italiană peste 16.200 lei.

Totodată, Romsuintest Periş, o poveste de peste 50 de ani în sectorul zootehnic din România şi pentru care Tribunalul Bucureşti a admis cererea lichidatorului de a intra în reorganizare, are de dat peste 17.000 de lei. Complexul Periș era la nivelul lui 2009 un business de 62 de milioane de lei cu profit de 1%, numai că, în 2011 BCR a cerut insolvenţa companiei pentru recuperarea unei datorii în valoare de aproximativ 7 milioane de euro.

Menţíonăm că începînd cu noiembrie 2012, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OUG 64, redevenţele din contractele de concesiune, arendă sau alte contracte de exploatare a terenurilor încheiate de ADS şi neachitate la timp de către beneficiari, inclusiv restenţele aferente acestor redevenţe, se achită la unităţile Trezoreriei Statului. Totodată, aceste redevenţe sunt administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar creanşele provenite din neplata redevenşelor sau a altor sume ce îşi ai izvorul în contractele încheiate de ADS cu terţii, se recuperează de către ANAF.

VEZI ATASAT LISTA COMPLETA CU DEBITORII ADS

Te-ar mai putea interesa și
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără precedent" al acţiunilor antisemite înregistrate în 2023, războiul......
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ ...
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
O maşină care circula cu viteză mare s-a izbit sâmbătă de unul din grilajele din perimetrul de securitate din jurul ...
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Deschis în urmă cu 17 ani, hotelul Rin Grand, construit de frații Ionuț și Robert Negoiță avea aproape 1.500 de camere. ...