Franţa a luat 1,5 miliarde de euro din vânzarea unei participaţii de 3,1% în GDF Suez

Guvernul francez a vândut miercuri o participaţie de 3,1% în GDF Suez, pentru aproximativ 1,5 miliarde de euro (2,04 miliarde de dolari), încercând astfel să obţină numerar pentru a finanţa achiziţionarea unei participaţii în Alstom, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 25 iun. 2014, 10:23
Franţa a luat 1,5 miliarde de euro din vânzarea unei participaţii de 3,1% în GDF Suez

‘Câştigurile obţinute din vânzare vor fi folosite pentru achiziţionarea unei participaţii în Alstom, aşa cum a anunţat Ministerul Economiei’, a anunţat ministrul francez de Finanţe, Arnaud Montebourg.

Guvernul vrea să achiziţioneze o participaţie de 20% în Alstom de la actualul acţionar majoritar Bouygues pentru a obţine mai mult control asupra strategiei companiei.

Consiliul de Administraţie al grupului francez Alstom s-a pronunţat sâmbătă în unanimitate în favoarea proiectului de alianţă în sectorul energetic cu societatea americană General Electric (GE), care a înaintat anterior o ofertă în valoare de 12,35 miliarde de euro. În cadrul alianţei proiectate, General Electric şi Alstom vor crea trei societăţi mixte, deţinute în proporţii egale (50/50), în domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile şi reţelelor electrice. În schimb, GE va obţine operaţiunile Alstom în domeniul turbinelor cu gaze, în timp ce Alstom va cumpăra operaţiunile de semnalizare feroviară ale GE pentru aproximativ un miliard de euro.

Guvernul francez este acţionarul majoritar al GDF Suez cu o participaţie de 36,7% la sfârşitul lui 2013. Banca CDC deţine o participaţie de 1,9%.

Franţa a vândut participaţii deţinute la Airbus, Safran şi Aeroports de Paris, obţinând peste două milioane de euro, a anunţat Arnaud Montebourg.

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. Profitul operaţional a scăzut în 2013 la 14,8 miliarde de euro, faţă de 17 miliarde de euro în 2012.

GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să strângă relația cu universitățile din România, într-un moment în care are mare nevoie de specialiști care să fie la curent......
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta opțiune de a atinge ținta de net-zero
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta ...
Directorul direcției de politici energetice din Ministrerul Energiei spune că, deși toate companiile vor fonduri nerambusrsabile ...
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un ...
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...