Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional, cel mai probabil, de la sfârşitul lunii august – Ministrul Energiei

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că, la sfârşitul lunii august, România va începe să furnizeze gaz metan Republicii Moldova, prin intermediul gazoductului care leagă România de statul vecin.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 15:18
Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional, cel mai probabil, de la sfârşitul lunii august - Ministrul Energiei

Răzvan Nicolescu a anunţat că, pe partea românească a Prutului, lucrările au fost deja finalizate, urmând ca şi cele din Republica Moldova să fie încheiate până cel târziu pe 15 august, astfel încât, cel mai probabil, în perioada 25-27 august să înceapă furnizarea gazului metan dinspre România spre Republica Moldova.

‘Mă bucur că s-au respectat termenele agreate de Comisia Europeană dar şi pentru că România îşi va ţine promisiunea faţă de Republica Moldova şi va începe să furnizeze gazul metan de care are nevoie. Această etapă nu are doar o valoare simbolică, precum Podul de Flori sau diferite acte culturale, aşa cum au fost până acum multe dintre colaborările cu Republica Moldova, ci şi una pragmatică, economică. Lucrările pe partea noastră au fost finalizate. Aşteptăm să fie finalizate şi cele de pe partea Republicii Moldova, pentru a începe furnizarea de gaz’, a spus ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Acesta s-a arătat, totodată, încântat că lucrările au fost finalizate în 11 luni, mult mai devreme decât a fost prognozat şi au costat cu aproximativ 10 la sută mai puţin decât era prevăzut în proiect.

Răzvan Nicolescu a spus că, într-o primă etapă, România va furniza aproximativ 14.000-15.000 metri cubi de gaz metan pe oră, urmând ca, în faza a doua a proiectului, debitul anual să fie de 1,5 – 2 miliarde de metri cubi.

El a spus că va fi încheiat un protocol de colaborare cu societatea Transgaz, care să administreze gazoductul pe partea românească şi cu societatea Vest Moldotransgaz, în Republica Moldova.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi – Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013, în partea stângă a Prutului, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.
Conducta de gaz are o lungime totală de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi este îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de euro, valoarea proiectului pe teritoriul României fiind de 18,2 milioane de euro, pe teritoriul Republicii Moldova de 8,3 milioane de euro şi subtraversarea râului Prut – două milioane de euro. Pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova va trebui să construiască o magistrală Ungheni-Străşeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iaşi-Ungheni şi asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decursul a aproximativ 4-5 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă din consumul de energie....
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...