Conducta care ne leagă de Vest a fost reparată. România poate începe să exporte gaze

Problemele tehnice ce au survenit la conducta de gaze Arad-Szeged a fost reparată. Cele patru companii ce au rezervat capacitate de export pot începe să trimită fizic gaze către Vest
Economica.net - Dum, 06 iul. 2014, 08:16
Conducta care ne leagă de Vest a fost reparată. România poate începe să exporte gaze

Gazoductul Arad-Szeged a înregistrat, în ultima lună, probleme  tehnice care nu au permis exporturile de gaze româneşti către Ungaria şi, de acolo, către Vest. Nici importurile nu putut fi făcute la capacitate. Acum însă, problemele au fost rezolvate, iar companiile ce au rezervate capacitate de export pe gazoduct îşi pot exercita drepturile din contract.

„Problemele survenite la una din conductele prin care se aduc gazele naturale în interconectorul Arad-Szeged au fost probleme de natură tehnică. Având în vedere exploatarea în condiţii de siguranţă a acestui obiectiv, Transgaz a asigurat imediat măsurile necesare remedierii, astfel încât la această dată toate problemele sunt soluţionate”, spun reprezentanţii Transgaz.

Ar fi o premieră pentru România dacă vreuna dintre cele patru companii care au rezervat capacitate, şi al căror nume nu este dezvăluit de reprezentanţii Transgaz pe motiv de confidenţialitate contractuală, ar decide să exporte fizic gaze. Până în prezent, România nu a exportat niciun metru cub de gaze naturale. Mai mult, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat recent că nu vor exista exporturi către Vest până la sfârşitul lui 2016.

“În flux fizic, direct Romania-Ungaria nu s-au exportat până la această dată gaze naturale”, explică reprezentanţii transportatorului. Exporturi există, însă sunt doar în sistem backhaul, o procedură de export al gazelor prin schimburi virtuale.

Codncuta Arad-Szeged are o capacitate limitată de export, din cauza limitărilor tehince, gazul din Ungaria având o presiune mai mare decât cel din România. Sunt necesare investiţii de 190 de milioane de euro, până la sfârşitul lui 2016, pentru construcţia unei noi conducte de 167 de km a interconectării Arad-Szeged şi a două staţii de compresie, pentru ca gazoductul ce ne leagă de Vest să ajungă la capacitatea sa maximă, 200.000 de metri cubi orari.

Pe celălalt sens, de import, România poate aduce gaze în limita a 60.000 de metri cubi orari. Aproape toată capacitatea de import a fost rezervată, pentru anul acesta, de gigantul rusesc Gazprom.

În contextul în care securitatea aprovizionării cu gaze de import a României este periclitată de evenimente de la graniţa de Est a ţării, oficialii din Guvern au lansat mai multe mesaje liniştitoare potrivit cărora România nu-şi va exporta gazele. Însă, Guvernul nu poate împiedica cele patru companii ce au rezervat capacitate pe Arad-Szeged să o facă, pentru că, legal, acestea sunt în dreptul lor.

Mai mult, de anul viitor, România va începe şi exporturile de gaze către Moldova, prin conducta Iaşi-Ungheni, după cum ministrul Energiei a anunţat recent. Dacă conducta Giurgiu-Ruse va fi operaţională până la anul, aşa cum spun reprezentanţii Transgaz, atunci România ar putea începe schimburile cu Bulgaria şi cu sudul Europei. Acum însă, această conductă are mari probleme, despre care puteţi citi aici.

România îşi asigură, în prezent, circa 95% din consum din surse interne. În perioada de iarnă, importurile pot urca până la 15%. Înainte de criză, când consumul de gaz era cu circa 50% mai mare, media importurilor dintr-un an era de 30%.

Romgaz şi Petrom acoperă aproape toată producţia de gaz a României.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...