KHNP angajează manager de documente la Cernavodă, unde construieşte prima instalaţie de detritiere din Europa. Salariul oferit e de circa 5.800 lei net

Korea Hydro & Nuclear Power Co Ltd, care face parte din grupul sud-coreean KEPCO, recrutează pentru postul de manager de documente la Cernavodă. Acolo compania construieşte în parteneriat cu Nuclearelectrica prima instalație de detritiere din Europa, care va permite României să devină un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.
Cristina Şomănescu - lun, 09 iun. 2025, 22:50
KHNP angajează manager de documente la Cernavodă, unde construieşte prima instalaţie de detritiere din Europa. Salariul oferit e de circa 5.800 lei net

Sucursala din ţara noastră a companiei sud-coreene KHNP angajează din nou pe postul de manager de documente la Cernavodă. Compania a mai recrutat pentru acest post şi în septembrie 2024, după cum Economica.net a anunţat la acea vreme.

Candidatul potrivit pentru acest post are studii superioare, cunoştinţe solide de limba engleză şi cel puţin un an experienţă în managementul documentelor. Sunt avantajaţi la angajare candidaţii care cunosc limba coreeană.
Candidaţii sunt ofertaţi cu salarii nete de circa 5.880 lei lunar, conform anunţului de recrutare consultat de Economica.net. Contractul oferit de KHNP e pe perioadă de patru luni şi poate fi extins pe perioadă de un an.

Context

România va intra în clubul select al statelor capabile să producă și să exporte tritiu, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Astăzi (3 iunie 2025 n. red. ), la Cernavodă, a avut loc cel mai important moment din istoria sectorului nuclear românesc din ultimele decenii, de la punerea în funcție a reactorului 2: a început construcția primei instalații de detritiere din Europa. Este prima din Europa și doar a treia din lume, după cele din Canada și Coreea de Sud. Tritiul este combustibil candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune nucleară, iar proiectul poziționează România între statele cu cele mai avansate programe nucleare civile din lume. Prin intermediul acestui proiect, România va intra în clubul select al statelor capabile să producă și să exporte tritiu – combustibilul viitorului pentru reactoarele de fuziune nucleară, precum cele dezvoltate în cadrul proiectului internațional ITER. În condițiile în care energia nucleară se impune tot mai mult ca soluția cea mai fezabilă pe termen lung, oportunitățile sunt imense – deopotrivă economice și de reputație internațională”, a scris Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

La 27 iunie 2023, Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat, la Seul, contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru construcţia primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavodă.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată în calitate de contractant de inginerie, procurare și construcții (EPC) în urma unei proceduri de achiziție publică. KHNP operează o instalație similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong.

CTRF va îndepărta tritiul din instalaţie folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea.
Instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs cu precădere în reactoarele cu apă grea cum ar fi CANDU. CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU şi din instalaţiile de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt.

Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.

Te-ar mai putea interesa și
Pagubă uriașă în urma incendiului la depozitul LPP, care deține Sinsay, Reserved și Mohito. Livrările comenzilor, întârziate
Pagubă uriașă în urma incendiului la depozitul LPP, care deține Sinsay, Reserved și Mohito. Livrările comenzilor, ...
Un incendiu puternic a izbucnit duminică după-amiază, 29 iunie, la unul dintre depozitele din parcul logistic CTPark Bucharest West, acolo unde retailerul LPP avea spații închiriate. Compania a......
Rezolvăm pe moment criza bugetară, dar ieșim din cercul vicios al cheltuielilor mărite care atrag creșteri de taxe? 
Rezolvăm pe moment criza bugetară, dar ieșim din cercul vicios al cheltuielilor mărite care atrag creșteri de taxe? 
Situația fiscal-bugetară a României a ajuns în punctul în care numeroasele probleme acumulate în ani de zile  au generat ...
Cel mai mic ROBOR din ultimele două luni – date BNR 3 iulie 2025
Cel mai mic ROBOR din ultimele două luni – date BNR 3 iulie 2025
ROBOR scade şi atinge cea mai mică valoare înregistrată de la începutul lunii mai 2025, după primul tur al alegerilor ...
MyBenefits a fost cumpărată de Pluxee
MyBenefits a fost cumpărată de Pluxee
Pluxee, jucător global în domeniul beneficiilor extrasalariale, a semnat un acord pentru achiziționarea integrală a firmei ...