Chinezii de la BYD și-au încetinit ritmul de producție din cauza situației delicate de pe piață

Producătorul auto chinez, BYD, și-a încetinit ritmul de producție și expansiune în ultimele luni prin reducerea turelor de lucru la unele fabrici din China și amânarea planurilor de adăugare a unor noi linii de producție, au declarat două persoane apropiate situației, scrie Reuters.
Economica.net - mie, 25 iun. 2025, 11:02
Chinezii de la BYD și-au încetinit ritmul de producție din cauza situației delicate de pe piață

Deciziile sunt un semn că creșterea robustă a vânzărilor BYD din ultimii doi ani, care a determinat-o să depășească Tesla, deoarece cel mai mare producător de vehicule electrice din lume ar putea încetini, confruntându-se cu creșterea stocurilor, chiar și după ce a oferit reduceri substanțiale de prețuri pe piața auto acerbă din China.

BYD a anulat turele de noapte și a redus producția cu cel puțin o treime din capacitatea unora dintre fabricile sale, au declarat sursele care au refuzat să fie numite deoarece problema este privată.

Aceste măsuri neraportate anterior au fost impuse la cel puțin patru fabrici, iar BYD a suspendat, de asemenea, unele planuri de înființare a unor noi linii de producție, a declarat una dintre persoane. BYD, care a vândut 4,27 milioane de mașini anul trecut, majoritatea în China, are cel puțin șapte fabrici de automobile în țară și a vizat o creștere a vânzărilor de aproape 30%, la 5,5 milioane, în acest an.

Reuters nu a putut identifica amploarea exactă a reducerii producției și a suspendării extinderii, nici nu a putut stabili cât timp ar putea dura aceste măsuri. Una dintre surse a declarat că măsurile au avut ca scop economisirea costurilor, în timp ce cealaltă a spus că au fost impuse după ce vânzările nu au reușit să atingă obiectivele.

Datele de la Asociația Producătorilor de Automobile din China au arătat că creșterea producției BYD a încetinit la 13% și, respectiv, 0,2% față de anul precedent în aprilie și mai, ambele reprezentând cel mai lent ritm din februarie 2024, când activitățile fabricii au fost perturbate de o săptămână de sărbătoare de Anul Nou Lunar.

BYD a început să își crească producția lunară începând cu al doilea trimestru al anului, în 2023 și 2024, arată datele. Dar tendința s-a schimbat în acest an, producția medie în aprilie și mai fiind cu 29% mai mică decât în ​​al patrulea trimestru al anului 2024.

BYD a devenit cel mai mare producător de vehicule electrice din lume în decurs de câțiva ani, prin creșterea agresivă a producției și accelerarea lansării de modele noi și mai accesibile.

Recentele sale stimulente de preț, care au redus prețul de pornire al celui mai ieftin model la 57.800 dolari, au declanșat o vânzare mai amplă a acțiunilor auto chinezești și noi reduceri de prețuri din partea rivalilor.

Un sondaj realizat de Asociația Dealerilor Auto din China în luna mai a constatat că dealerii BYD dețineau un stoc mediu de 3,21 luni, cel mai mare dintre toate mărcile din China, în timp ce nivelul stocurilor la nivel de industrie era de 1,38 luni.

Un mare dealer BYD din provincia estică Shandong a dat faliment, cel puțin 20 dintre magazinele sale fiind descoperite ca fiind pustii sau închise, a relatat presa guvernamentală luna trecută.

Dealerii auto chinezi au îndemnat luni producătorii auto să plătească stimulente cashback în termen de 30 de zile pentru a ajuta la atenuarea presiunilor financiare.

Concurența prin prețuri tot mai accentuată a determinat autoritățile de reglementare chineze să intensifice controlul asupra sectorului auto în ultimele luni, deoarece această practică, care se desfășoară de-a lungul anilor, a afectat furnizorii, producătorii auto și dealerii din întreaga industrie.

Producătorii auto chinezi caută acum din ce în ce mai mult piețe externe pentru a susține vânzările și a compensa slăbirea ritmului de pe piața internă. În primele cinci luni ale acestui an, BYD a vândut 1,76 milioane de vehicule, dintre care aproximativ 20% au fost exportate.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Xiaomi lansează programul de schimb pentru telefoane vechi în România
Xiaomi lansează programul de schimb pentru telefoane vechi în România
Xiaomi România anunță lansarea oficială a programului de trade-in, dedicat clienților care își doresc să recicleze și să înlocuiască dispozitivele vechi....
Previziune rea de la Isărescu despre prețuri: Inflația va crește considerabil în umătoarele luni
Previziune rea de la Isărescu despre prețuri: Inflația va crește considerabil în umătoarele luni
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se așteaptă la o creștere puternică a inflației în următoarele luni, peste prognozele ...
Bateriile de stocare nu plătesc taxe de rețea și certificate verzi pentru energia stocată și apoi eliberată în rețea. Ordin ANRE aprobat
Bateriile de stocare nu plătesc taxe de rețea și certificate verzi pentru energia stocată și apoi eliberată în rețea. ...
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunță aprobarea Ordinului privind Normele metodologice ...
Tranzacția dintre proprietarul Lidl și Kaufland și La Cocoș sub lupa Concurenței. Autoritatea se uită și la spațiile ce urmează a fi închiriate
Tranzacția dintre proprietarul Lidl și Kaufland și La Cocoș sub lupa Concurenței. Autoritatea se uită și la spațiile ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care grupul Schwarz care operează pe plan local lanțurile Lidl și ...