Două companii braziliene oferă 611 milioane de dolari pentru Chiquita

Două companii braziliene au făcut o ofertă de 611 milioane de dolari pentru distribuitorul de banane Chiquita din SUA, transmite BBC.
Economica.net - mar, 12 aug. 2014, 12:09
Două companii braziliene oferă 611 milioane de dolari pentru Chiquita

Producătorul de băuturi răcoritoare Cutrale şi conglomeratul Safra au oferit 13 dolari pe titlu, o creştere de 29% faţă de preţul acţiunilor Chiquita la închiderea şedinţei de vineri a bursei de la New York. După anunţarea ofertei titlurile companiei americane au urcat cu 31%.

Oferta companiilor braziliene rivalizează cu propusa fuziune între grupul irlandez Fyffes şi Chiquita, care ar crea cel mai mare distribuitor de banane din lume, evaluat la aproximativ un miliard de dolari.

După anunţarea ofertei de la Cutrale şi Safra, acţiunile Fyffes au scăzut cu 15% la bursa de la Londra.

Cele două companii braziliene susţin că oferta lor ‘este cu siguranţă mai bună pentru acţionarii Chiquita decât propusa fuziune cu Fyffes’.

În prezent piaţa globală a bananelor este controlată de patru companii: Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte şi Fyffes.

În mai, Fyffes a propus fuziunea cu Chiquita, noua companie urmând să fie listată la bursa de la New York şi să vândă anual aproximativ 160 de milioane de cutii cu banane, mai mult decât orice altă firmă rivală.

‘Este o piatră de hotar pentru Chiquita şi Fyffes, care aduc împreună ce au mai bun cele două companii’, a declarat şeful Chiquita, Ed Lonergan, adăugând că tranzacţia va duce la economii de costuri şi extindere regională.

Acţionarii vor primi acţiuni de la fiecare firmă, acţionarii Fyffes vor deţine aproximativ 49,3% din noua companie, iar cei ai Chiquita 50,7% din titluri.

Veniturile anuale ale celui mai mare distribuitor de banane din lume sunt estimate la 4,6 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de război devastator între......
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...