Bayer a cumpărat Merck&Co. cu 14.2 mld. dolari şi devine al doilea cel mai mare producător mondial de OTC-uri

Bayer a finalizat achiziţia diviziei de medicamente fără prescripţie medicală (OTC-uri) şi produse de îngrijire personală a grupului de produse farmaceutice Merck & Co. Inc. din Whitehouse Station, New Jersey, pentru 14,2 miliarde de dolari. În urma achiziţiei, Bayer devine al doilea jucător mondial pe categoria medicamentelor fără prescripţie medicală. 
Cristina Şomănescu - mar, 07 oct. 2014, 08:06
Bayer a cumpărat Merck&Co. cu 14.2 mld. dolari şi devine al doilea cel mai mare producător mondial de OTC-uri

Tranzacţia a fost finalizată la 1 octombrie 2014, după primirea aprobărilor necesare antitrust.

Achiziția va oferi companiei Bayer poziţia a doua la nivel mondial pe categoria medicamentelor fără prescripţie medicală – după afacerile cumulate ale Novartis și GlaxoSmithKline, care şi-au anunţat finalizarea joint-venture-ului în 2015, şi în faţa liderului anterior al industriei, Johnson & Johnson.

Bayer a plătit un preţ de achiziţie de 14,2 miliarde de dolari, excluzând anumite sume contingente care au fost reținute pentru plata aprobărilor antitrust din Mexic și Coreea. Integrarea afacerii achiziționate a fost iniţiată cu succes.

Divizia nou formată este condusă de Erica Mann, membru al Comitetului Executiv Bayer HealthCare şi responsabil pentru divizia de medicamente fără prescripție medicală şi produse de îngrijire personală.

Vânzările cumulate ale Bayer şi Merck & Co. Inc. s-au ridicat la 7,4 miliarde de dolari (5,5 miliarde euro) în 2013, din care contribuţia Merck & Co. Inc. a fost de aproximativ 2,2 miliarde de dolari.

Bayer este acum lider pe segmentul medicamentelor fără prescripție medicală (OTC-uri) în America de Nord şi America Latină, şi lider în tratamente dermatologice şi gastro-intestinale, două dintre cele cinci cele mai importante categorii de produse de îngrijire a sănătaţii fără prescripţie medicală.

Compania a avansat pe locul al doilea în categoria medicamentelor împotriva răcelii, alergiilor, sinuzitelor şi gripei, rămâne numărul doi pe segmentul suplimentelor nutritive, şi numărul trei pe segmentul analgezicelor.

Divizia de medicamente fără prescripţie medicală şi produse de îngrijire personală achiziţionată de la Merck & Co. Inc. este formată, în principal, din produse pentru tratarea răcelilor, alergiilor, sinuzitelor și gripelor; produse dermatologice (inclusiv pentru protecție solară); produse pentru sănătatea picioarelor și tratamente gastro-intestinale.

Cele mai importante branduri ale Merck & Co. Inc. sunt Claritin™ (alergii), Coppertone™ (protecție solară), MiraLAX™ (afecţiuni gastro-intestinale), Afrin™ (răceli) și – în America de Nord și Latină – Dr. Scholl’s™ (îngrijirea picioarelor).

Portofoliul de produse fără prescripție medicală al Bayer include branduri precum Aspirin™ şi Aleve™ în categoria analgezicelor, produse dermatologice, inclusiv Canesten™ şi Bepanthen™/Bepanthol™, branduri de suplimente nutritive, precum Supradyn™, One A Day™, Berocca™, Elevit™, Redoxon™, antiacide precum Rennie™ şi Talcid™, şi produse pentru tratarea tusei şi răcelii, cum ar fi Alka Seltzer-Plus™ şi White & Black™.

Prețul de achiziție de 14,2 miliarde de dolari include o plată asociată pentru vânzarea Claritin™ şi Afrin™ în anumite ţări în care aceste produse se pot cumpăra doar pe bază de prescripţie medicală.

Bayer se așteaptă, de asemenea, ca integrarea diviziilor să genereze costuri de 200 de milioane de dolari pe an, până în 2017.  

Bayer anticipează costuri de aproximativ 0,5 miliarde de dolari pentru executarea tranzacției și combinarea diviziilor, în principal în perioada 2014-2015. 

„Această achiziție este un mare pas pentru Bayer şi ne propunem să continuăm extinderea afacerii importante de medicamente fără prescripție medicală pe care o avem, atât prin creștere organică, cât şi prin realizarea de achiziții”, a explicat Marijn Dekkers, CEO-ul Bayer.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel veritabil de autostradă din România, săpat în proporție de 40%
Porr Construct a săpat 1.095 de metri din 2.700 (circa 40%) la primul tunel veritabil de autostradă din România, în vreme ce lucrările pe toată secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea ...
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Polonia: Un mare centru comercial din Varşovia, distrus de incendiu
Un centru comercial din Varşovia a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu masiv izbucnit sâmbătă noaptea, ...
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în special.
Mihaela Lupu, CEO, UniCredit Bank Romania: Există interese mari de creștere a băncii în regiune și în România, în ...
”Au spus-o și ceilalți șefi ai UniCredit, avem interese mari de creștere a băncii în regiunea Europei Centrale și ...