Interpol trage un semnal de alarmă cu privire la medicamentele contrafăcute

Confruntată cu traficul organizat de medicamente care ameninţă sănătatea publică, organizaţia internaţională de cooperare în domeniul poliţiei Interpol a tras un semnal de alarmă, cerând guvernelor o cooperare internaţională întărită, cu prilejul unei conferinţe ce are loc la Dublin, relatează AFP.
Economica.net - mie, 19 nov. 2014, 20:59
Interpol trage un semnal de alarmă cu privire la medicamentele contrafăcute

‘Vorbim de sute de tone de medicamente şi milioane şi milioane de comprimate contrafăcute, care sosesc pe piaţă pe căi ilegale sau legale’, a declarat Aline Plancon, director adjunct al serviciului de combatere a contrafacerii de produse din domeniul sanitar şi a criminalităţii farmaceutice din cadrul Interpol. Organizaţia internaţională estimează că, în anumite regiuni din Africa, Asia sau America Latină, 30% dintre medicamente sunt contrafăcute, scrie Agerpres.

Cea mai importantă operaţiune a Interpol împotriva medicamentelor contrafăcute s-a desfăşurat în luna mai, în 11 ţări, şi a condus la confiscarea a 9,6 milioane de medicamente contrafăcute, la închiderea a 12.000 de site-uri şi la 434 de arestări. O altă operaţiune desfăşurată în luna iunie a condus la confiscarea a peste 100 de tone de medicamente contrafăcute, între care şi unele folosite în tratamente împotriva malariei, a precizat Aline Plancon.

Directorul executiv al Interpol, Jean-Michel Louboutin, a cerut o întărire a legislaţiei şi a programelor de formare a vameşilor şi poliţiştilor. ‘De fiecare dată când există o parte a lumii care nu este bine protejată, aceasta contaminează restul lumii’, a declarat el.

Preocuparea este tot mai mare şi în ceea ce priveşte traficul de medicamente care nu sunt contrafăcute, trafic ce alimentează conturile unor organizaţii mafiote. Un anumite număr de medicamente, între care şi unele pentru cancer, au fost furate dintr-un spital din Italia, după care au reapărut în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, determinând Interpol să lanseze o alertă în luna aprilie.

Pentru organizaţiile mafiote, ‘criminalitatea farmaceutică este în prezent un paradis, din cauza absenţei legislaţiei şi a dificultăţilor de coordonare’ între ţări, a adăugat Aline Plancon. Aproximativ 200 de participanţi, între care reprezentanţi ai ONU şi responsabili din domeniul poliţiei, din 50 de ţări participă până joi la conferinţa de la Dublin.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...