Ion Ţiriac a lansat această scrisoare deschisă pentru a pune capăt speculaţiilor cu privire la afacerile derulate de firmele controlate de fostul tenismen.
Cel mai recent, numele omului de afaceri a apărut în legătură cu fondurile europene obţinute pentru construcţia clubului Stejarii, dar şi în Dosarul Microsoft. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) efectuează cercetări, in rem, în cazul plângerii formulate împotriva Elenei Udrea privind folosirea fondurilor europene pentru construcţia clubului „Stejarii”.
Elenei Udrea i se aduc acuzaţii că ar fi dat fonduri europene, pe vremea când era Minisitrul Dezvoltării, pentru construcţia complexului turistic şi de agrement, care nu este utilizat pentru scopul în care a fost construit (dezvoltarea turismului în zona Capitalei), ci aduce beneficii doar luxosului cartier rezidenţial „Stejarii”.
Elena Udrea a declarat, anul trecut, că s-a mutat cu chirie într-un apartament din complexul construit de Ion Ţiriac, informează România TV.
CITEŞTE ŞI DNA cercetează cum i-a dat Elena Udrea fonduri europene lui Ion Ţiriac pentru clubul Stejarii
Compania Masterange România, parte a grupului Ţiriac, precizează că ansamblul rezidenţial Stejarii, care cuprinde 285 de apartamente destinate închirierii, este operat de o entitate juridică diferită de cea a Stejarii Country Club, iar dezvoltarea sa, în perioada 2008-2010, nu a necesitat fonduri europene.
Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă.
„În atenţia: Autorităţilor Statului Român şi a mass-media
Stimate doamne, stimaţi domni,
Subsemnatul, Ioan Ţiriac, fidel legilor României, pe care le respect atât în calitate de cetăţean al României, cât şi ca investitor în economia locală, partizan transparenţei, eticii şi bunelor practici de afaceri, lansez pe această cale o invitaţie deschisă către orice Autoritate a Statului Român în vederea verificării activităţilor întreprinse de către companiile Grupului Ţiriac.
Am decis să fac acest demers public pentru a arata că activitatea companiilor din Grupul Ţiriac se face cu respectarea legilor României şi pentru a pune capăt speculaţiilor şi intoxicărilor apărute în media în ultimele luni.
Pentru aceasta, vă asigurăm de întreaga colaborare, transparenţă şi deschidere a companiilor din Grupul Ţiriac în relaţia cu Autorităţile Statului Român prin punerea la dispoziţie a tuturor informaţiilor legal necesare acestui demers.
În acelaşi timp, lansez invitaţia către presa centrală, în numele unei corecte şi documentate informări a publicului, în cazul în care jurnaliştii doresc să verifice veridicitatea informaţiilor obţinute din surse proprii, să se adreseze reprezentanţilor companiilor din Grupul Ţiriac. Astfel, se pot evita foarte uşor speculaţiile, dezinformarea sau informarea parţială asupra unor subiecte, doar din dorinţa de senzaţional.
În egală măsură, vă aduc la cunoştinţă că vom sancţiona pe cale legală, prin demersuri active în justiţie, orice act public ce aduce atingere reputaţiei personale, a imaginii familiei mele sau a companiilor din Grupul Ţiriac. „
Cu stimă,
Ioan Ţiriac
Omul de afaceri este cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital, cu o avere estimată la 1,2-1,3 miliarde de euro. Proaspăt revenit în ţară după revoluţie, fostul mare tenisman a fondat, în 1991, prima instituţie bancară cu capital integral privat – Banca Comercială Ion Ţiriac (BCIT), într-o perioadă în care abia se conturau reglementări în domeniu, scrie Capital. În 1993, a reuşit să atragă în acţionariat Banca Europeana pentru Reconstructie şi Dezvoltare (BERD), care a rămas alături de BCIT aproape 10 ani. CITEŞTE mai multe AICI.