A apărut în sfârșit prima ofertă de gaz pentru populaţie cu un preţ sub cel reglementat

Cu o lună și o săptămână înainte de momentul liberalizării pieței de gaze pentru populație, a apărut prima ofertă cu un preț mai bun decât cel al Engie, care avea cea mai bună ofertă din țară, la preț identic cu cel reglementat de acum. Este vorba despre furnizorul Gaz Vest S.A. din Arad.
Mihai Nicuţ - lun, 25 mai 2020, 18:36
A apărut în sfârșit prima ofertă de gaz pentru populaţie cu un preţ sub cel reglementat

În sfârșit, în comparatorul de prețuri al ANRE a apărut prima ofertă de furnizare de gaze în regim concurențial pentru clienții casnici la un preț mai mic decât cel reglementat. Oferta este a unui furnizor destul de mic și este doar cu puțin mai bună decât oferta pe care o are în acest moment Engie, care era cea mai bună din piață, deși prețul Engie este același cu cel reglementat de acum.

Este vorba despre Gaz Vest SA, o firmă din Arad care, mai nou, a încărcat în comparatorul ANRE o ofertă de piață concurențială pentru populație pentru toate zonele țării, în condițiile în care, inițial, avea o ofertă doar pentru câteva zone din vestul țării unde avea și propria sa rețea de distribuție.

Cu alte cuvinte, Gaz Vest are ofertă pentru clienții din toate regiunile țării, indiferent de zona de distribuție și, relevant în acest caz, are o ofertă mai bună decât cea Engie (grup care deține distribuția de gaze pentru jumătate de sud a țării, inclusiv în București), iar Engie avea până acum cea mai bună ofertă de piață concurențială pentru clienții casnici care de la 1 iulie nu vor mai avea prețuri reglementate.

Cum Engie avea prețul final de 125,17 lei/MWh, cel mai bun de piață, egal cu cel reglementat, iar Gaz Vest vine cu un preț de 121,38 lei/MWh, rezultă că a apărut în sfârșit o ofertă mai bună decât cea cu preț reglementat, cu o lună și o săptămână înainte de momentul liberalizării pieței.

Acest preț este final, conține toate tarifele de transport și distribuție, dar este valabil doar trei luni de la semnarea contractului, după cum reiese din ofertă.

“Prețul poate fi recalculat trimestrial, adaptat la condițiile pieței din trimestrul respectiv, situație în care societatea noastră va notifica clientul cu privire la prețul trimestrial”, se arată în ofertă.

Gaz Vest nu este un furnizor foarte mare dar are experiență în furnizarea către casnici, în condițiile în care, în februarie 2020, avea o cotă de piață de 1,1% din totalul pieței reglementate, fiind de fapt așl patrulea furnizor pe această piață, după cei doi “mari” Engie și E.On, și Premier Energy.

Potrivit Termene.ro, Gaz Vest SA este controlată de Victor Dombrovschi, care deține 73,6% din acțiuni, SIF Banat Crișana este al doilea acționar, cu 25,8%, iar alt acționar este Evanston Capital Advisers USA, cu 0,55%. Numele lui Dombrovschi a mai apărut în presă, el fiind co-fondator al unei alte firme de furnizare, Gaz Sud, vândută între timp dar a apărut și în contextul unui scandal legat de spălare de bani din importul unor deșeuri din Italia prin intermediul unei firme pe care o deține în domeniul colectării și reciclării deșeurilor.

Nota redacției: Acest text nu trebuie interpretat ca un îndemn în a accepta oferta unui furnizor sau a altuia, în contextul liberalizării pieței. Vă sfătuim să analizați atent fiecare ofertă și să alegeți în cunoștință de cauză și potrivit nevoilor dumneavoastră.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...