A apărut în sfârșit prima ofertă de gaz pentru populaţie cu un preţ sub cel reglementat

Cu o lună și o săptămână înainte de momentul liberalizării pieței de gaze pentru populație, a apărut prima ofertă cu un preț mai bun decât cel al Engie, care avea cea mai bună ofertă din țară, la preț identic cu cel reglementat de acum. Este vorba despre furnizorul Gaz Vest S.A. din Arad.
Mihai Nicuţ - lun, 25 mai 2020, 18:36
A apărut în sfârșit prima ofertă de gaz pentru populaţie cu un preţ sub cel reglementat

În sfârșit, în comparatorul de prețuri al ANRE a apărut prima ofertă de furnizare de gaze în regim concurențial pentru clienții casnici la un preț mai mic decât cel reglementat. Oferta este a unui furnizor destul de mic și este doar cu puțin mai bună decât oferta pe care o are în acest moment Engie, care era cea mai bună din piață, deși prețul Engie este același cu cel reglementat de acum.

Este vorba despre Gaz Vest SA, o firmă din Arad care, mai nou, a încărcat în comparatorul ANRE o ofertă de piață concurențială pentru populație pentru toate zonele țării, în condițiile în care, inițial, avea o ofertă doar pentru câteva zone din vestul țării unde avea și propria sa rețea de distribuție.

Cu alte cuvinte, Gaz Vest are ofertă pentru clienții din toate regiunile țării, indiferent de zona de distribuție și, relevant în acest caz, are o ofertă mai bună decât cea Engie (grup care deține distribuția de gaze pentru jumătate de sud a țării, inclusiv în București), iar Engie avea până acum cea mai bună ofertă de piață concurențială pentru clienții casnici care de la 1 iulie nu vor mai avea prețuri reglementate.

Cum Engie avea prețul final de 125,17 lei/MWh, cel mai bun de piață, egal cu cel reglementat, iar Gaz Vest vine cu un preț de 121,38 lei/MWh, rezultă că a apărut în sfârșit o ofertă mai bună decât cea cu preț reglementat, cu o lună și o săptămână înainte de momentul liberalizării pieței.

Acest preț este final, conține toate tarifele de transport și distribuție, dar este valabil doar trei luni de la semnarea contractului, după cum reiese din ofertă.

“Prețul poate fi recalculat trimestrial, adaptat la condițiile pieței din trimestrul respectiv, situație în care societatea noastră va notifica clientul cu privire la prețul trimestrial”, se arată în ofertă.

Gaz Vest nu este un furnizor foarte mare dar are experiență în furnizarea către casnici, în condițiile în care, în februarie 2020, avea o cotă de piață de 1,1% din totalul pieței reglementate, fiind de fapt așl patrulea furnizor pe această piață, după cei doi “mari” Engie și E.On, și Premier Energy.

Potrivit Termene.ro, Gaz Vest SA este controlată de Victor Dombrovschi, care deține 73,6% din acțiuni, SIF Banat Crișana este al doilea acționar, cu 25,8%, iar alt acționar este Evanston Capital Advisers USA, cu 0,55%. Numele lui Dombrovschi a mai apărut în presă, el fiind co-fondator al unei alte firme de furnizare, Gaz Sud, vândută între timp dar a apărut și în contextul unui scandal legat de spălare de bani din importul unor deșeuri din Italia prin intermediul unei firme pe care o deține în domeniul colectării și reciclării deșeurilor.

Nota redacției: Acest text nu trebuie interpretat ca un îndemn în a accepta oferta unui furnizor sau a altuia, în contextul liberalizării pieței. Vă sfătuim să analizați atent fiecare ofertă și să alegeți în cunoștință de cauză și potrivit nevoilor dumneavoastră.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...