A apărut prima stație verde în care se pot recicla deșeuri electrice și electrocasnice, în cora Pantelimon. Este o investiție de 100.000 de euro

Cora România a pus în funcțiune la hipermarketul Pantelimon din București, în urma unei investiții de 100.000 de euro, prima stație verde unde se pot recicla PET-uri, sticle, doze de aluminiu și deșeuri electrice și electrocasnice. Este un program pilot, parte a strategiei companiei de promovare a unui model de economie circulară.
Alina Stanciu - mar, 21 dec. 2021, 17:55
A apărut prima stație verde în care se pot recicla deșeuri electrice și electrocasnice, în cora Pantelimon. Este o investiție de 100.000 de euro

Stația verde situată în parcarea hypermarketului cora Pantelimon este rezultatul parteneriatului retailerului cu  Fepra și Envipco și oferă clienților posibilitatea de a recicla sticlă, PET, doze de aliminiu, baterii și deșeuri electrice și electrocasnice. În schimb, aceștia vor primi pentru fiecare deșeu reciclat suma de 5 bani, iar în cazul echipamentelor electrice, 40 de bani/kg. Banii se vor acorda sub forma unor vouchere valorice.

Stația verde cora se diferențiază de alte soluții existente pe piață prin aceea că face posibilă și reciclarea echipamentelor electrice uzate (aragaz, uscător de păr, fier de călcat etc.), urmând ca pe viitor să includă și alte fluxuri precum deșeuri textile sau ambalaje reutilizabile.

„Procesul este la început, dar lumea începe să vină să recicleze, ceea ce este îmbucurător. În plus, noi am lansat un  proces de educare a angajaților și, ca parte din el, aceștia își aduc la reciclat propriile deșeuri. Pentru populație este relevantă recompensa, categoric că acesta este un avantaj, dar sperăm ca în timp reciclarea să devină un obicei”, a declarat Emanuel Pârvulescu, responsabil pentru Probleme de Mediu la cora România.

Investiție de 100.000 de euro

Cora a investit în acest sistem de reciclare 100.000 de euro, obiectivul fiind de a colecta 12 tone de deșeuri pe lună sau aproximativ 160.000 de unități. Deșeurile se predau unui centru autorizat de colectare, de la care sunt direcțonate către fabrici specializate, unde sunt supuse procesului de reciclare. PET-urile, de exemplu, ajung la Cadelplast (FEPRA Recycling) în Hunedoara sau la Greentech în Buzău, unde sticlele sunt transformate în fulgi de pet, apoi la o altă fabrică sunt transformați în granule din care vor fi produse noi recipiente PET.

“Încă de la înființarea FEPRA, în anul 2016, ne-am implicat activ în proiecte de mediu, din dorința de a contribui atât la creșterea țintelor naționale de reciclare, cât și pentru a oferi cetățenilor acces la programe informaționale și operaționale care să-i ajute să adopte un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Proiectul “CERRC – Centrul Ecologic de Reciclare, Reutilizare și Colectare”, lansat în parteneriat cu CORA România și Envipco dă startul unor acțiuni similare pe care ne dorim să le implementăm în cât mai multe astfel de locații, pentru ca cetățenii din București și din întreaga țară să aibă acces la puncte moderne multimaterial de colectare, încurajând astfel comportamentul sustenabil și responsabil al populației. Acest proiect pilot include pe lângă cele mai noi tehnologii și un spațiu educațional menit să încurajeze intercțiunea din cetățeni și care să spună povestea reciclării pe înțelesul tuturor. Colectarea separată ar trebui sa facă parte din rutina de zi cu zi, așa cum au devenit cumpărăturile la supermarket”, a declarat Ionuț Georgescu, director general FEPRA.

Cora România, parte a grupului Louis Delhaize,  este prezentă pe piața românească din 2003. Retailerul operează în prezent 10 hipermarketuri în București și în marile orașe, magazinele cora Urban și platforma de e-commerce cora.ro, pe care sunt listate peste 40.000 de produse. În 2013, prin intermediul platformei cora.ro, este lansat serviciul de livrare la domiciliu, cora devenind primul mare lanț comercial cu livrare tip drive din România.

FEPRA EPR este o societate  destinată preluării responsabilității producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaje, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare a acestora. Sistemul de răspundere extinsă a producătorului este modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate prin semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

Envipco este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVMuri (Reverse Vending Machines) și totodată singura companie globală care produce în România echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi. În fabrica din județul Alba, ea produce RVM-uri pentru întreagă zonă europeană, România devenind astfel un punct de importanță strategică în ceea ce privește dezvoltarea Envipco în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum nou în lungime de 5 kilometri, prima din cele şapte centuri noi construite......
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu ...