A doua confruntare Obama-Romney. Vezi cine a ieşit învingător

Barack Obama şi Mitt Romney s-au confruntat de pe poziţii de egalitate, marţi seara, în cadrul celei de-a doua dezbateri, marcate de schimburi de replici vehemente şi o atitudine mai combativă a preşedintelui în exerciţiu decât la prima întâlnire din urmă cu două săptămâni, relatează AFP. ECONOMICA.NET vă prezintă cele mai importante momente ale celei de a doua dezbateri dintre Obama şi Romney
Economica.net - mie, 17 oct. 2012, 04:32
A doua confruntare Obama-Romney. Vezi cine a ieşit învingător

Fie că a fost vorba despre buget şi impozite, despre politica energetică, imigraţie, Libia sau atitudinea faţă de China, fiecare dintre candidaţi a încercat să îşi valorifice argumentele cu forţă, întrerupându-se uneori unul pe celălalt.

Obama l-a învins pe Mitt Romney în dezbaterea de marţi seara – sondaj CNN

Preşedintele Barack Obama a avut o prestaţie mai bună decât Mitt Romney în cea de a doua dezbatere televizată, potrivit unui sondaj CNN/ORC efectuat asupra unor persoane care au privit confruntarea de marţi seara, relatează CNN.

Potrivit sondajului, 46 la sută dintre repondenţi au declarat că Obama a câştigat dezbaterea, în timp ce 39% au apreciat că Romney este învingătorul. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 4,5 la sută.

În cursul dezbaterii, Obama şi-a apărat cu fermitate bilanţul şi l-a criticat pe Romney pentru schimbarea poziţiilor adoptate, în cursul celor 90 de minute ale dezbaterii, argumentând că politicile rivalului său republican i-ar favoriza pe cei bogaţi, în cazul în care acesta va fi ales preşedinte.

Romney a criticat în mod repetat bilanţul lui Obama, subliniind că milioane de şomeri şi o relansarea economică slabă au arătat că politicile preşedintelui au eşuat.

Obama a dat dovadă de mai multă însufleţire şi angajament decât în timpul primei dezbateri, când a avut o prestaţie considerată mediocră, în urmă cu două săptămâni.

A treia şi ultima dezbatere prezidenţială televizată, care se va concentra asupra politicii externe, se va desfăşura la 22 octombrie în Florida.

De la dezbaterea din Denver (Colorado, vest) din 3 octombrie, Obama, care a dominat sondajele de la începutul lui septembrie, a înregistrat o scădere.

Ancheta zilnică a Gallup pe şapte zile publicată marţi îi acorda şapte puncte avans lui Romney în rândul alegătorilor indecişi. Deodată, media sondajelor naţionale realizată de site-ul RealClearPolitics se înclina în favoarea republicanului.

Obama îşi păstrează în continuare avansul în unele state-cheie indispensabile lui Romney, dar o nouă înfrângere marţi seara ar fi putut fi dificil de depăşit. O ultimă dezbatere este prevăzută în Florida, luni.

Miercuri, Obama şi Romney vor pleca imediat în campanie, primul în Iowa (centru) şi Ohio (nord), iar al doilea în Virginia (est).

Schimb de replici dure între Barack Obama şi Mitt Romney cu privire la energie

Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat pe un ton foarte vehement marţi cu privire la probleme din domeniul energetic, preşedintele democrat în exerciţiu acuzându-l pe adversarul său republican că vrea să lase companiile petroliere să „scrie politica energetică” a SUA, relatează AFP.

Cei doi candidaţi s-au întrerupt reciproc de aproximativ şase ori, fiecare încercând să sublinieze asupra concepţiei sale cu privire la acest dosar, în cadrul dezbaterii organizate la Hempstead, la aproximativ 40 de kilometri de New York.

„Nu este adevărat, (domnule) guvernator Romney”, i-a replicat Barack Obama, mult mai ofensiv decât în cursul primei dezbateri, la 3 octombrie, la Denver (Colorado, vest), în timp ce Romney îi reproşa că a blocat exploatarea petrolieră pe terenuri publice.

În timp ce amândoi încercau să preia cuvântul, Romney i-a spus adversarului său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie. „Veţi avea ocazia într-un moment” să vă exprimaţi, i-a spus el preşedintelui, provocând o reacţie a publicului.

Romney: Obama conduce SUA pe „calea apucată de Grecia”

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney l-a acuzat pe preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama că ar conduce Statele Unite pe „calea apucată de Grecia”, din cauza creşterii datoriei publice, relatează AFP.

„Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus (…) că va reduce la jumătate deficitul. În schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie naţională (în valoare) de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucată de Grecia”, a apreciat Romney, criticându-l pe Obama, în a doua dezbatere prezidenţială televizată.

Obama îl acuză pe Romney că vrea să îi favorizeze doar pe bogaţi

Preşedintele american Barack Obama l-a acuzat marţi, în cursul celei de a doua dezbatere prezidenţiale, pe adversarul său republican Mitt Romney că vrea să îi favorizeze doar pe cei mai bogaţi dintre americani, relatează AFP.

„Guvernatorul Romney spune că are un program în cinci puncte. Nu are niciun program în cinci puncte. Programul său se reduce la un punct: să se asigure că cei mai bogaţi pot să joace după reguli diferite”, a declarat Obama.

„Aceasta a fost filozofia sa în domeniul privat, aceasta a fost filozofia sa ca guvernator (al statului Massachussetts) şi aceasta a fost filozofia sa în calitate de candidat la preşedinţie”, l-a criticat preşedintele pe concurentul său.

„Puteţi să delocalizaţi locuri de muncă în străinătate şi să obţineţi scutiri de impozite pentru aceasta. Puteţi să investiţi într-o firmă, să concediaţi angajaţii acesteia şi să îi lăsaţi fără pensii: este exact filozofia ultimului deceniu, acesta este lucrul care a strangulat familiile din clasa mijlocie”, a mai spus Obama.

Obama şi Romney s-au înfruntat la Universitatea Hofstra, la Hempstead (statul New York, în est) într-o întâlnire de 90 de minute, în cursul căreia au răspuns unor întrebări din partea unui grup de 82 de alegători indecişi.

Politica lui Obama în Orientul Mijlociu „se dezintegrează”, afirmă Romney

Candidatul republican Mitt Romney a declarat marţi că politica preşedintelui american Barack Obama în Orientul Mijlociu „se dezintegrează sub ochii noştri”, în cea de a doua dezbatere televizată, relatează AFP.

„Politica preşedintelui în tot Orientul Mijlociu a început cu un turneu de scuze şi o strategie constând în a dirija, dar fără să meargă în prima linie, iar această strategie se dezintegrează sub ochii noştri”, a dat asigurări Romney, referindu-se la situaţia din Siria şi Libia.

Obama ironizează fermitatea afişată de către Romney faţă de China

Preşedintele american Barack Obama a ironizat marţi seara fermitatea faţă de Beijing afişată de către adversarul său republican Mitt Romney, în contextul în care acesta investeşte în „întreprinderi care subcontractează în China”, relatează AFP.

Domnule „guvernator, sunteţi ultima persoană care să dea dovadă de fermitate faţă de China”, a declarat preşedintele democrat în exerciţiu în cursul dezbaterii de la Hempstead (New York), în contextul în care Romney a promis că va viza Beijingul de fiecare dată când acesta va încerca să „trişeze” în legătură cu valoarea monedei sale naţionale.

„China îşi manipulează moneda (…), trişează de ani de zile”, a acuzat candidatul republican, denunţând lipsa de fermitate a administraţiei Obama în acest sens.

Însă Obama a subliniat că Romney face aceste afirmaţii în contextul în care acesta a investit „în întreprinderi care construisc material de supraveghere pentru China, pentru ca aceasta să îşi poată spiona proprii cetăţeni”.

Barack Obama, mai puţin popular în rândul chinezilor decât în 2010 – sondaj

Opinia chinezilor cu privire la relaţiile dintre ţara lor şi Statele Unite este net mai puţin favorabilă în 2012 decât era în urmă cu doi ani, chiar dacă ei păstrează o anumită admiraţie faţă de progresul ştiinţific şi democraţia americane, dezvăluie un studiu publicat marţi, relatează AFP.

În baza unor interviuri efectuate în martie şi aprilie cu 3.177 de chinezi, studiul Institutului Pew arată că doar 33% dintre chinezi califică relaţia Washington-Beijing drept o „cooperare”, faţă de 68%, câţi erau de această părere în urmă cu doi ani.

În plus, mai bine de un chinez din patru (26%) consideră ostilă atitudinea americană faţă de ţara lor, reprezentând o creştere de 18 puncte procentuale în comparaţie cu nivelul din 2010.

Doar 38% au dat asigurări că au încredere în Barack Obama, în timp ce în 2010 erau peste 50%. Nivelul este totuşi superior celui de care se bucura George W. Bush înainte să plece de la Casa Albă, în 2009.

„Am constatat o răcire a atitudinii faţă de Statele Unite şi preşedintele (Barack) Obama în diferite locuri din lume, în comparaţie cu entuziasmul iniţial de după alegerea sa (…), dar această schimbare a fost deosebit de accentuată în China”, a declarat Richard Wike, director asociat al proiectului Pew Global Attitudes.

Preşedintele Statelor Unite se bucură în continuare de o cotă de popularitate de peste 80% în Europa de Vest, Japonia sau Coreea de Sud.

Obama a preluat puterea în 2009, îndemnând la o cooperare mai bună cu Beijingul, în special în privinţa unor probleme internaţionale precum criza economică sau schimbările climatice. Însă poziţiile adoptate de către administraţia sa s-au înăsprit în 2010, în contextul în care China revendica unele teritorii aflate în dispută în Asia.

În schimb, chinezii admiră în continuare progresele ştiinţifice americane, iar 52% aprobă valorile democratice ale Statelor Unite.

Obama îl acuză pe Romney că a politizat atacul de la Benghazi

Preşedintele american Barack Obama l-a acuzat marţi seara pe adversarul său republican Mitt Romney că a politizat atacul asupra consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie

x”Încercaţi să marcaţi puncte la nivel politic. Nu aşa operează un comandant suprem (al forţelor armate). Nu puteţi să transformaţi securitatea naţională în problemă politică”, a declarat Obama, criticându-l pe Romney pentru lansarea unor acuzaţii „insultătoare”, în curusl celei de a doua dezbateri prezidenţiale.

Atacul împotriva consulatului american de la Benghazi, în care a fost ucis ambasadorul în Libia şi alţi trei agenţi americani, a provocat o adevărată furtună în Statele Unite, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

Republicanii, prin intermdiul lui Mitt Romney, reproşează Guvernului democrat al preşedintelui Obama deficienţe în materie de securitate şi informaţii înainte de asaltul asupra consulatului şi îi critică pe opozanţii lor pentru faptul că au recunoscut cu întârziere că a fost vorba despre un „atentat terorist” în care a fost implicată reţeaua Al-Qaida.

Secretarul de Stat Hillary Clinton şi ambasadoarea americană la ONU Susan Rice sunt vizate în mod special de către republicani.

„Să sugeraţi că o persoană din echipa mea, indiferent că este vorba despre secretarul de Stat, despre ambasadoarea noastră la ONU sau despre oricine altcineva, ar însemna politicianism (…), în contextul în care am pierdut patru americani. Acest lucru este insultător”, a declarat Obama.

„Nu este ceea ce facem noi. Nu este ceea ce fac eu în calitate de preşedinte, nu este ceea ce fac în calitate de comandant suprem”, a adăugat preşedintele Obama, privindu-l fix pe Romney, după care i-a întors spatele şi s-a dus să se aşeze.

Romney a răspuns ferm, criticând politica preşedintelui Obama în Orientul Mijlociu. „Politica preşedintelui în tot Orientul Mijlociu a început cu un turneu de scuze şi o strategie constând în a dirija, dar fără să meargă în prima linie, iar această strategie se dezintegrează sub ochii noştri”, a dat asigurări Romney, referindu-se la situaţia din Siria şi Libia.

Pe de altã parte, preşedintele american Barack Obama a ironizat fermitatea faţă de Beijing afişată de către adversarul său republican Mitt Romney, în contextul în care acesta investeşte în „întreprinderi care subcontractează în China”.

Domnule „guvernator, sunteţi ultima persoană care să dea dovadă de fermitate faţă de China”, a declarat preşedintele democrat în exerciţiu în cursul dezbaterii de la Hempstead (New York), în contextul în care Romney a promis că va viza Beijingul de fiecare dată când acesta va încerca să „trişeze” în legătură cu valoarea monedei sale naţionale.

„China îşi manipulează moneda (…), trişează de ani de zile”, a acuzat candidatul republican, denunţând lipsa de fermitate a administraţiei Obama în acest sens.

Însă Obama a subliniat că Romney face aceste afirmaţii în contextul în care acesta a investit „în întreprinderi care construiesc material de supraveghere pentru China, pentru ca aceasta să îşi poată spiona proprii cetăţeni”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...