A doua tranşă de vaccin Moderna soseşte sâmbătă în ţară. Numărul de doze livrate va fi cu 20% mai mic în februarie

Cea de-a doua tranşă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, va ajunge sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino', informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19. Potrivit unui alt anunţ făcut astăzi de CNCAV, numărul dozelor de vaccin livrate de Moderna în luna Februarie va fi cu 20% mai mic decât cel anunţat iniţial, iar vaccinarea tuturor persoanelor sub 65 de ani va fi amânată.
Economica.net - vin, 29 ian. 2021, 15:01
A doua tranşă de vaccin Moderna soseşte sâmbătă în ţară. Numărul de doze livrate va fi cu 20% mai mic în februarie

„Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, conform unui comunicat al CNCAV.

Centrul Naţional de Stocare de la Cantacuzino este „complet autorizat şi avizat” de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, precizează sursa citată.

„Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în ‘lanţul rece’ (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, se menţionează în comunicat.

CNCAV reaminteşte că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menţionează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană este aproximativ aceeaşi.

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, precizează CNCAV.

CNCAV a anunţat astăzi că persoanele sub 65 de ani programate pentru prima doză în perioada 30 ianuarie – 11 februarie vor fi reprogramate începând cu data de 16 februarie. 

„CNCAV ia ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie şi 11 februarie, pentru data de 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale”, se arată într-un comunicat de presă.

Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea iniţială şi se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile şi a celor fără adăpost. Fiecare persoană va fi înştiinţată prin SMS cu privire la data şi intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă şi va regăsi informaţiile în secţiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate şi telefonic.

CNCAV precizează că această situaţie este una temporară, până la data de 15 februarie.

Potrivit aceleiaşi surse, măsura a fost luată având în vedere diminuarea cantităţilor de vaccin livrate anterior de BioNTech/Pfizer, precum şi lipsa predictibilităţii privind tranşele de vaccin livrate de compania Moderna pentru lunile februarie şi martie, dar şi comunicatul Agenţiei Europene a Medicamentului din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicaţiei de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.

„Precizăm că această companie farmaceutică a anunţat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, precizează CNCAV. Reprezentanţii CNCAV anunţau la începutul săptămânii că începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activităţi esenţiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie-11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale.

 

 


Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.