A doua zi de proteste la Oltchim

Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele, marţi, în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 07:41
A doua zi de proteste la Oltchim

Potrivit liderului Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, muncitorii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Economiei nu a alocat 40 de milioane de euro pentru capitalul de lucru şi pentru restanţele salariale pentru lunile septembrie şi octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Oamenii protestează în faţa pavilionului administrativ şi spun că manifestarea de nemulţumire va continua dacă nu li se va da un răspuns concret. Sunt 400 de salariaţi supăraţi de faptul că Guvernul nu şi-a onorat niciuna dintre promisiunile făcute în ceea ce priveşte alocarea sumei de 40 de milioane de euro, necesară pentru repornire, acesta este capitalul de lucru total. Salariaţii nu şi-au primit salariile în ultimele două luni, septembrie şi octombrie, starea de spirit nu este bună, iar câţiva dintre ei sunt în greva foamei. Ieri (n.r. – luni) au intrat şase în greva foamei, acum sunt cinci, deoarece unul a renunţat din cauza problemelor medicale”, a spus Cernev.

El a mai afirmat că protestatarii cer ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a le explica perspectiva Oltchim şi de ce Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile.

La un moment dat, în mijlocul angajaţilor a venit directorul Oltchim, Mihai Bălan, pentru a discuta cu aceştia.

Şi luni, aproximativ 400 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat în faţa pavilionului administrativ, pentru că nu şi-au primit salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercaţie, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sărind pe el şi spunând că ei vor să-şi primească salariile restante.

Ulterior, liderul interimar al Sindicatului Oltchim RâmnicuVâlcea, Corneliu Cernev, declara că, în urma protestului spontan, a avut loc o şedinţă a conducerii combinatului cu reprezentanţi ai sindicatului şi ai salariaţilor, unde s-a decis ca avansul pentru luna septembrie să fie achitat până în 15 noiembrie, iar lichidarea până în 27 noiembrie.

De asemenea, el anunţa că şase dintre salariaţii participanţi la protest au intrat în greva foamei.

La protest au venit şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul Mircea Nadolu şi senatorul social-democrat Laurenţiu Coca, care au fost huiduiţi de salariaţi.

Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei.

Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au fost deblocate conturile Primăriei Capitalei....
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului bugetar
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului ...
Aplicarea de la 1 iulie a noilor măsuri de sprijin anunţate de coaliţia de guvernare nu va determina o inflaţie mai mare ...
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul ...
Grupul care deține Tottenham Hotspur va injecta în club 150 de milioane de lire sterline
Grupul care deține Tottenham Hotspur va injecta în club 150 de milioane de lire sterline
Grupul britanic ENIC, care deţine clubul englez de fotbal Tottenham Hotspur, a decis o injecţie de capital de 150 de milioane ...