A fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor de modernizare a Portului Brăila, în valoare de 24,5 milioane de euro

Compania Naţională "Administraţia Porturilor Dunării Maritime" Galaţi a organizat marţi, la Brăila, o conferinţă de presă pentru a anunţa emiterea ordinului de începere a execuţiei lucrărilor din cadrul proiectului "Port Brăila - Lucrări de infrastructură portuară a sectorului portuar din incinta Bazin Docuri", în valoare de 24,5 milioane euro.
AGERPRES - mar, 12 apr. 2022, 18:57
A fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor de modernizare a Portului Brăila, în valoare de 24,5 milioane de euro

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 şi are o valoare totală de 121.165.000 lei (24.478.000 euro), din care cofinanţarea UE este de 86.696.000 lei (17.514.000 euro).

„Obiectivul proiectului de modernizare şi dezvoltare a Portului Brăila este acela de a oferi condiţii optime pentru transportul naval de mărfuri, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel naţional, regional şi local, capabil să asigure legături rapide şi eficiente cu pieţele internaţionale, asigurând totodată o infrastructură portuară la standarde europene. Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport pe căi navigabile va conduce la creşterea fluxurilor de mărfuri şi a gradului de utilizare a infrastructurii portuare, ceea ce va avea ca efect generarea de venituri atât la nivelul administratorului, cât şi al operatorilor portuari”, se arată în proiect.

Directorul general al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” SA Galaţi, Marcela Daniela Costea, a precizat că modernizarea Portului Brăila este importantă mai ales în acest nou context geo-politic legat de războiul din Ucraina, în care se reconfigurează rutele clasice.

„Este un proiect care cu siguranţă va aduce plusvaloare în ceea ce priveşte creşterea traficului de marfă în Portul Brăila. Vreau să subliniez încă o dată faptul că este important să modernizăm şi să reabilităm porturile româneşti de la Dunărea maritimă pentru asigurarea unor condiţii optime pentru transport naval, pentru asigurarea unor rute comerciale, în acest nou context geo-politic, în care se reconfigurează rutele clasice. Prin acest proiect, Brăila va avea un punct forte în interesul pe care transportatorii navali, operatorii portuari îl caută în acest nou context geo-politic”, a declarat Marcela Daniela Costea.

La eveniment au fost prezenţi prefectul Iulian Timofei, preşedinţii consililiilor judeţene din Brăila şi Galaţi, Iulian Chiriac şi, respectiv, Costel Fotea, precum şi primarii municipiilor Brăila şi Galaţi, Marian Dragomir şi, respectiv, Ionuţ Pucheanu.

Realizarea acestui proiect va avea ca efecte: scăderea timpului de acostare a navelor cu circa 10% faţă de situaţia actuală; creşterea cantităţilor de mărfuri vehiculate cu circa 15% faţă de situaţia actuală; rezistenţa mai mare a cheului la acostări, ceea ce conduce la cheltuieli reduse cu mentenanţa danelor respective cu circa 10% fata de situaţia actuală; prin soluţia mixtă combi-wall de la mol creşte rezistenţa mecanică şi stabilitatea, precum şi siguranţă şi accesibilitatea în exploatare, ceea ce conduce la economii în ceea ce priveşte cheltuielile de întreţinere şi exploatare în timp; la Danele 37, 38 se vor reduce cheltuielile de întreţinere periodică.

În prezent, prin Portul Brăila se derulează un trafic mediu anual de mărfuri de circa 870.000 tone/an (valoare estimată în analiza cererii la nivelul anului 2019). Urmare a implementării proiectului, se estimează că traficul de mărfuri va creşte cu circa 8% până în anul 2024 şi cu circa 23% (comparativ cu anul 2019) în anul 2030.

Antreprenorul în acest proiect este Asocierea Hercules SA & Concivia SA & Interconstruct SRL, lider de Asocierea fiind Hercules SA.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...