A fost înfiinţat Comitetul interministerial al cărbunelui. Coordonarea este asigurată de ministrul Economiei

Comitetul interministerial al cărbunelui a fost înfiinţat şi vor fi demarate discuţiile cu Comisia Europeană inclusiv pe legea decarbonizării, pentru o nouă corelare necesară în actualul context de securitate, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
AGERPRES - vin, 26 aug. 2022, 14:08
A fost înfiinţat Comitetul interministerial al cărbunelui. Coordonarea este asigurată de ministrul Economiei

„La sfârşitul lunii iunie am adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR ((Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă n.r), având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit şi huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziţia verde al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Potrivit prevederilor din OUG prin decizia prim – ministrului nr. 435/23.08.2022 a fost înfiinţat Comitetul interministerial al cărbunelui. Comitetul interministerial al cărbunelui are ca obiectiv principal coordonarea implementării procesului de decarbonizare a sectorului energetic potrivit angajamentelor asumate prin PNRR, Reforma 1, Componenta 6. Aşa cum am transmis şi ieri (joi n.r) vom demara discuţiile cu CE inclusiv pe legea decarbonizării, pentru o nouă corelare necesară în actualul context de securitate”, a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

Decizia privind înfiinţarea Comitetului interministerial al cărbunelui a fost publicată în Monitorul Oficial din 23 august şi potrivit acesteia, coordonarea comitetului este asigurată de către ministrul Economiei în calitate de preşedinte, asistat de doi vicepreşedinţi, respectiv ministrul Finanţelor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Secretariatul Comitetului interministerial al cărbunelui este asigurat de doi reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi un reprezentant al Ministerului Energiei, numiţi prin ordin comun al celor doi miniştri de resort.

Ministerele sunt reprezentate în cadrul Comitetului la nivel de ministru sau înlocuitor desemnat la nivel de secretar de stat, iar instituţiile prefectului sunt reprezentate la nivel de prefect al judeţului sau înlocuitorii de drept ai acestora.

Comitetul interministerial al cărbunelui se va reuni trimestrial în şedinţe de lucru la solicitarea coordonatorului sau a oricărui membru. La şedinţe pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai altor entităţi şi specialişti în domeniu, din sfera guvernamentală sau neguvernamentală.

Conform sursei citate, Comitetul interministerial al cărbunelui îşi desfăşoară activitatea pe baza regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, pe care îl aprobă în prima şedinţă de lucru a acestuia.

Din Comitetul interminiterial fac parte: din partea Ministerului Economiei, Florin Marian Spătaru, ministru, şi Mihai-Ion Macaveiu, secretar de stat; a Ministerului Finanţelor – Adrian Câciu, ministru, şi Mihai Diaconu, secretar de stat; Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel-Ioan Boloş, ministru, şi Carmen Moraru, secretar de stat; Ministerului Energiei – Virgil-Daniel Popescu, ministru, şi Pavel-Casian Niţulescu, secretar de stat; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius-Constantin Budăi, ministru, şi Mădălin Cristian Vasilcoiu, secretar de stat; Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor – Barna Tanczos, ministru, şi Robert-Eugen Szep, secretar de stat; Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului – Constantin-Daniel Cadariu, ministru, şi Lucian-Ioan Rus, secretar de stat.

De asemenea, din comitet fac parte şi prefecţii judeţelor Gorj, Marcel-Petrică Iacobescu, Hunedoara, Cătălin-Petru Marian, Dolj, Dan Diaconu, Mehedinţi, Constantin-Alin Isuf, şi Vâlcea, Mihai Oprea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. Are și stocare
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. ...
Compania care administrează centrul de relaxare Therme diin nordul Bucureștiului a primit autorizația de înfiiâare a unei centrale fotovoltaice de 2,5 MWp cu stocare, proiect finanțat parțial......
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ...
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor ...
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ...