A fost stabilit traseul celui mai lung tunel rutier din România: se va întinde pe 2,4 kilometri prin două tuburi

Traseul Tunelului Meseş din Autostrada Transilvania a fost stabilit, după doi ani de la semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Acesta va avea 2,4 kilometri, de peste două ori mai mult decât cel mai lung tunel rutier din România, construit în urmă cu 45 de ani pe Transfăgărăşan.
Economica.net - Dum, 11 iun. 2017, 21:24
A fost stabilit traseul celui mai lung tunel rutier din România: se va întinde pe 2,4 kilometri prin două tuburi

Traseul Tunelului Meseş a fost în sfârşit stabilit (foto linia roşie), potrivit unei imagini postate pe forumul de infrastructură PeUndeMerg.ro.

Tunelul va fi sub formă de două tuburi cu câte două benzi plus trotuare, dar fără banda de urgenţă, conform informaţiilor de pe forum, unde se mai estimează un cost de 150 de milioane de euro pentru construirea acestuia.

Tunelul Meseş urmează să fie construit pe traseul Autostrăzii Transilvania (Braşov-Cluj-Borş), în sectorul Mihăieşti-Suplacu de Barcău. Mai exact, acesta va traversa Munţii Meseş la altitudinea de 400 de metri, în apropiere de oraşul Zalău.

Prin construirea acestui tunel va fi evitată astfel realizarea unor săpături adânci de 42 de metri şi late de 120 de metri, cum erau prevăzute în varianta de traseu din studiul de fezabilitate din 2004 (foto linia neagră) pentru Autostrada Transilvania.

Compania de Drumuri a semnat în aprilie 2015 un contract de circa 1 milion de lei cu TECNIC Consulting Engineering Romania pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru acest tunel.

După mai multe întârzieri şi o penalizare de 40.564 lei aplicată în decembrie 2015 proiectantului, data actualizată pentru finalizarea contractului a fost stabilită pentru sfârşitul lunii iulie 2017.

Cu o lungime de aproximativ 2,4 kilometri, tunelul de pe Autostrada Transilvania îl va depăşi astfel pe cel de pe Transfăgărăşan, care deţine în prezent titlul de cel mai lung tunel rutier din România.

Tunelul Capra-Bâlea, care se întinde pe o distanţă de 884 de metri, a fost construit în 1972. Pentru realizarea sa au fost săpaţi peste 41.000 de metri cubi de piatră, folosindu-se 20 de tone de dinamită, potrivit transfagarasan.eu.

Tunel Meseş este inclus în Subsecțiunea 3 Poarta Sălajului – Zalău a celui mai lung tronson din Autostrada Transilvania, respectiv Mihăieşti – Suplacu de Barcău (80 de kilometri). Din cauza întârzierilor la Tunelul Meseş, Compania de Drumuri intenţiona să scoată la licitaţie construirea tronsonului, fără Subsecţiunea 3.

Tronsonul Mihaieşti – Suplacu de Barcău, inclusiv Tunelul Meseş, se numără printre puţinele secţiuni din Autostrada Transilvania care nu au încă un constructor. De asemenea, urmează să fie atribuit contractul pentru podul peste Someşul Mic şi pentru lotul Târgu Mureş-Ungheni, abandonat de constructorii gălăţeni şi relicitat tronsonul Suplacu de Barcău – Borş, abandonat de spaniolii de la Corsan.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...