Bancherul Bogdan Baltazar a murit

Fostul preşedinte BRD, Bogdan Baltazar, a decedat noaptea trecută la vârsta de 73 de ani.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 07:45
Bancherul Bogdan Baltazar a murit

Decesul s-a produs în dimineața aceasta, la ora 4,30, la Spitalul Elias. Bogdan Baltazar era internat aici din cauza unui cancer în stare avansată, scrie evz.ro

Bogdan Baltazar este cunoscut în special pentru funcția de presedinte al BRD, pe care a ocupat-o în perioada 1998-2004. Ulterior a condus o firmă de consultanță și apoi s-a retras din activitate.

Bancherul Bogdan Baltazar s-a născut în data de 22 septembrie 1939, în Bucureşti. A terminat Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini a Politehnicii Bucureşti în 1962 şi a urmat cursurile post-universitare de Relaţii Internaţionale de pe lângă facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Ulterior, în 1968, a obţinut un doctorat în economie la City University of New York.

A lucrat pe rând ca asistent universitar în cadrul Politehnicii din Bucureşti, în perioada 68-71 ca analist financiar şi şef de proiecte preinvestiţii în cadrul Diviziei de Resurse Natural şi Transporturi din cadru ONU la New York. A mai fost şi Secretar diplomatic MAE între 1971 şi 1978.  Ulterior, până în 1981 a fost directorul directiei Africa din MAE şi coordonator al relaţiilor de colaborare economică şi financiară cu ţările zonei.

Din 1981 a fost îndepărtat pe motive politice din MAE şi a lucrat ca inginer la Danubiana până în 1990, atunci când a revenit în MAE ca director general al Direcţiilor America de Nord şi de Sud.

Între 1990 şi 1991 a fost purtător de cuvânt al Guvernului pentru ca din iulie 1991 să devină Consilier superior bancar (“Senior Banking Adviser”), coordonatorul grupului pentru România din centrala B.E.R.D. –  Londra.
A urmat o perioadă de un an , între 1997 şi 1998, în care a ocupat funcţia de vicepreşedinte în CA al FPS.

Din mai 1998 până în 2004 a fost preşedintele Băncii Române pentru Dezvoltare, devenită, prin privatizare, din martie 1999, BRD – Groupe Societe Generale. În această perioadă BRD a fost declarată de “Euromoney” şi “Global Finance” – “Cea mai bună bancă din  România” pe anii 1999, 2000, 2001 şi 2002 şi a primit disticţia “Cea mai bună bancă” pe 1999 din partea  revistei “Piaţa Financiară”. Privatizării BRD, revista de referinţă în domeniu “Privatization International” i-a  acordat în 1999 premiul pentru “Cea mai reuşită privatizare din Europa Centrală şi de Est”. În Septembrie 2003, BRD a primit din partea revistei “The Banker” premiul “Cea mai bună bancă în 2003.

După ce nu a mai ocupat această funcţie, a mai lucrat pentru diferite firme acordând consultanţă.

Comunitatea bancară deplânge dipariţia lui Bogdan Baltazar

Asociaţia Română a Băncilor şi BRD-Groupe Societe Generale deplâng dispariţia lui Bogdan Baltazar, economist, diplomat şi bancher, care s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de vineri, după mai mulţi ani de suferinţă.

„BRD – Groupe Societe Generale deplânge cu nemărginită tristeţe trecerea în nefiinţă a celui care a marcat profund istoria recentă a băncii. Preşedintele, cum ne amintim cu deplin respect zilele şi nopţile în care ne insufla pasiunea pentru acurateţe şi claritate, va rămâne în filigranul BRD aşa cum a fost: Un mare profesionist şi om. Dumnezeu să-i dea odihna pe care şi-a refuzat-o în această lume!”, se arată într-un mesaj al BRD.

La rândul său, Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă regretul pentru dispariţia colegului Bogdan Baltazar.

„În aceste momente de încercare şi suferinţă pentru familie, cuvintele sunt prea modeste pentru a exprima pierderea unuia dintre cei mai experimentaţi bancheri care a contribuit la dezvoltarea sistemului bancar românesc, un reputat economist şi un diplomat prin excelenţă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se spune în mesajul transmis de ARB.

Bogdan Baltazar a decedat vineri, la ora 4.00, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, „după o lungă şi grea suferinţă”, au anunţat reprezentanţii unităţii sanitare.

Bogdan Baltazar avea 73 de ani şi era unul dintre cei mai respectaţi economişti români. El a condus BRD în perioada mai 1998 – octombrie 2004, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, fiind unul dintre artizanii privatizării băncii.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...